De uitreiking van de prijs.

Het softwarepakket StuderTechnology heeft onlangs op de slijpbeurs Intec de Intec-preis 2013 gewonnen. De software van de Zwitserse slijpmachinefabrikant neemt de slijper een heleboel werk – en noodzakelijke kennis – uit handen om tot een optimaal resultaat te komen. Studer wil deze software nog verder doorontwikkelen naar een app-achtige bediening.

[quote style=”boxed” float=”right”]Studer topman: software wordt de onder-scheidende factor voor machine-bouwers[/quote]

Het is de eerste keer dat Fritz Studer AG de prijs van deze beurs voor productietechnologie in Leipzig wint. De slijpmachinefabrikant borgt met StuderTechnology de kennis van ervaren slijpers in een softwarepakket. Erhard Kämpf van Fritz Studer vergelijkt dit met de moderne digitale camera’s, waar software heel wat instellingen zoals brandpuntafstand en belichting automatisch optimaal instelt. “Veel data worden zelf gegenereerd en zo wordt automatisch een hoge beeldkwaliteit verkregen.” Hetzelfde doet StuderTechnology met het slijpen.

De Intec-preis 2013
De Intec-preis 2013

Automatisch optimaal resultaat
De eisen die aan slijpdelen worden gesteld, liggen steeds hoger. Tegelijkertijd volgen nieuwe producten elkaar steeds sneller op. Dat stelt hoge eisen aan productieprocessen en de bedieners. De slijpers moeten alsmaar vaker het proces opnieuw inrichten en voor het nieuwe werkstuk optimaliseren. Met name voor het rondslijpen, waarbij het om meer dan 300 parameters gaat, betekent dit een behoorlijke uitdaging voor de slijper. Frtiz Studer AG heeft daarom StuderTechnology ontwikkeld dat een heleboel van deze parameters automatisch kiest en instelt. De basis voort dit softwarepakket vormt een grote database waarin Studer data over optimaal uit- en inwendig rondslijpen samenbrengt. Deze zijn afkomstig uit talloze slijptesten die de Zwitserse slijpers hebben gedaan. Het pakket kiest voor elke opdracht de passende strategie om tot een optimaal slijpresultaat te komen. Zo profiteert de slijper direct van de ervaring van de machinebouwer. Het bedienen van de machine wordt hiermee vereenvoudigd. Bovendien blijken de strategieën van StuderTechnology dikwijls kortere bewerkingstijden op te leveren en minder omsteltijden.

Onderscheidende factor
Tijdens de onlangs gehouden Motion Days bij de fabriek in Thun heeft Fred Gaegauf, voorzitter van het directieteam, het belang van StuderTechnology onderstreept. Hij verwacht dat komende generaties van machinebesturingen heel anders eruit zullen zien dan de huidige. “Er komen intuïtief bedienbare machines. De komende generatie iPhone gebruikers wil anders werken dan wij gewend zijn.” Fritz Studer AG heeft hiervoor het SmartGrind project gestart, dat tot de toekomstige generatie besturing moet leiden. Binnen dit project onderzoekt men nieuwe bedieningsconcepten, nieuwe besturingen en nieuwe softwaremogelijkheden zoals StuderTechnology, dat zeker doorontwikkeld gaat worden. Geagauf zei hier onlangs in Thun over: “Software wordt in toenemende mate de onderscheidende factor in de machinebouw.”

Meer informatie
Fritz Studer AG
De Ridder THO

 

Pin It on Pinterest