Mede dankzij de 5-assige machines krijgt Heller voet aan de grond in nieuwe markten.

De Duitse machinebouwer Heller krijgt met de 5-assige machines steeds meer voet aan de grond in markten buiten de traditionele automobielindustrie. Zowel in de algemene machinebouw als ook in loonbedrijven windt Heller nieuwe klanten. Dat zegt de directie bij de bekendmaking van recordcijfers over 2012.

 

[quote style=”boxed” float=”right”]Orders stabili-seren nu op een hoog niveau[/quote] Het 119 jaar oude familiebedrijf uit Nürtingen is van oudsher sterk in de serieproductie in de automobielindustrie. In de orderintake tekent zich echter duidelijk een verschuiving af, schrijft het management in een toelichting op de jaarcijfers over 2012. Vorig jaar kwam tweederde van de nieuwe orders nog steeds uit de auto-industrie. Maar eenderde komt uit vele andere sectoren, waaronder ook loonbedrijven, stempel- en matrijzenbouw, vliegtuigindustrie en machinebouw. Heller is daar blij mee. Dit succes wordt met name toegeschreven aan de 5-assige machines, waarmee men nieuwe doelgroepen heeft aangeboord.

25 procent groei
Zoals veel collega bedrijven uit de machinebouw, heeft ook Heller in 2012 recordcijfers geboekt. De omzet steeg met 25 procent tot 592 miljoen euro, het hoogste ooit behaald. Heller boekt nu 20 procent meer omzet dan in het beste jaar voor de crisis. De Heller Groep boekte zelfs een omzet van net boven de 600 miljoen euro, 604 om precies te zijn. De waarde van nieuwe orders voor de machinebouwtak bedroeg 542 miljoen euro. Daarmee ligt het orderniveau op een hoog peil, maar heeft het zich wel genormaliseerd na de snelle groei in de voorbije jaren. Heller boekt een operationele marge (voor belastingen, rente en afschrijvingen) van 8 procent over de omzet. Het eigen vermogen is versterkt tot 104 miljoen euro, oftewel 32,4 procent.

Aandacht voor opleiding
Het Duitse familiebedrijf investeert niet alleen in uitbreiding van de productiecapaciteit, waaronder een fabriek in China die deze zomer in gebruik wordt genomen, maar ook in scholing van medewerkers. Net zoals de onderneming zich ontwikkelt, is ook het HR-beleid gericht op een duurzame en gezonde groei met focus op hoge kwaliteit van medewerkers. Daarbij werkt Heller nauw samen met scholen in de regio. Samen met enkele hogescholen is zelfs een 5-jarige duale opleiding ontwikkeld, die kandidaten afsluiten met een bachelor of engineering mechatronics.

4e generatie in het familiebedrijf
Heller is nog steeds een familiebedrijf. Na 119 jaar geschiedenis is nu de 4e generatie in het bedrijf komen werken: sinds kort werkt Christian Pfiederer in het management van Heller Services. Hij is wereldwijd verantwoordelijk voor het servicebedrijf.

Open huis

Tijdens het open huis dat onlangs plaatsvond, toonde Heller onder andere het ‘Planzug’ frezen (draaibewerkingen uitvoeren op een horizontale machine zonder draaitafel) en presenteerde een klant de eerste ervaringen met de nieuwe H14000, een nieuwe machine die bij dit bedrijf draaibewerkingen vervangt door een freesbewerking. Eerdaags meer hierover.

 

Meer informatie

Heller

Oude Reimer (Nederland)

Huyghe Machining Agency (België en Luxemburg)

 

Pin It on Pinterest