Als maakbedrijf moet je niet alleen een businessplan hebben, ook een technology roadmap. Met welke technologie ga je je commerciële plannen verwezenlijken? Binnen het actieplan Made Different krijgen de Vlaamse industriële kmo’s daar steun bij.

[quote style=”boxed” float=”right”]Gebrek aan kennis omtrent nieuwe technologie[/quote] Te weinig Vlaamse bedrijven hebben een technology roadmap. Veel toeleveranciers hebben businessplannen en weten wat ze commercieel willen bereiken; maar ze onderzoeken niet welke technologie ze nodig hebben om die plannen waar te maken. “De gap tussen wat ze hebben en wat nodig is, hebben ze niet in kaart gebracht”, zegt Geert Ostyn, vice president weefmachines bij Picanol Group. Ostyn deed zijn uitspraak vorige week bij de Made Different Next step sessie.

Geert Ostyn (Picanol Group) wel businessplan, geen technology roadmap...
Geert Ostyn (Picanol Group) wel businessplan, geen technology roadmap…

Wetenschapspush en industrypull

Hij was niet de enige die de vinger op de zere plek legde. Ook professor Bert Lauwers van de KU Leuven wees erop dat nieuwe technologie niet alleen doorbreekt als er vanuit de universiteiten een wetenschapspush is. “Na deze push moet er een industry pull komen. Als de industrie namelijk niet voldoende trekt, ontstaat het gevaar dat de universiteiten ontgoocheld raken.” Soms goede technologieën breken dan pas door na een heroriëntatie. Volgens Lauwers zijn er veelbelovende technologieën, met name de hybridetechnieken zoals draadvonken en slijpen op één machine, die op een gemiddeld technology readiness level (TRL) zitten, maar amper scoren op het vlak van market readyness (MRL). Concrete voorbeelden zijn ELID-slijpen (waarbij de slijpsteen continu wordt gedressed); additive manufacturing van metalen; mutlimaterialen en composieten maar ook hoge druk koelen en harddraaien. Deze laatste twee technologieën zijn technisch ver doorontwikkeld, maar worden door de industrie nog niet breed toegepast.

Additive manufacturing is een van de doorbraaktechnologieën voor de Vlaamse industrie.
Additive manufacturing is een van de doorbraaktechnologieën voor de Vlaamse industrie.

Doorbraaktechnologieën

Wil de Vlaamse maakindustrie de transitie naar factories of the futere realiseren, dan is aandacht voor de technologie essentieel. “De visie ontbreekt echter vaak door gebrek aan kennis. Daarom gaan we die kennis verhogen”, aldus Benjamin De Nayer, business development bij Sirris, tijdens dezelfde bijeenkomst. Vanuit Made Different wil men clusters vormen waarin bedrijven gezamenlijk nieuwe technologie gaan onderzoeken. Via het Agentschap Ondernemen kunnen de bedrijven dan tot 80 procent van de kosten terugkrijgen. Doorbraaktechnologieën die een rol kunnen gaan spelen in de toekomst van de Vlaamse maakindustrie zijn onder andere 3D printen van metaal en keramiek, metal injection moulding (spuitgieten van metaal); composieten, hybride coatings maar ook heel wat hybride bewerkingstechnieken.

Scan voor kmo’s

Als vervolgstap gaat de KU Leuven verder onderzoek doen naar deze interessante technologieën. Sirris heeft een toolbox ontwikkeld, waarmee men een bedrijf kan scannen op de 7 sleuteltransformaties die in Made Different zijn gedefinieerd. Peter ten Haaf van Sirris: “”Eerst kijken we welke 2 of 3 transformaties binnen een bedrijf het belangrijkste zijn. Daar zoomen we dieper op in om tot een stappenplan te komen op het gebied van de business, human capital en ook de technologie.” Hiermee wil men binnen 5 jaar 50 Vlaamse industriebedrijven transformeren tot factories op the future.

Strategisch onderzoekscentrum

De andere stap die nu gezet gaat worden, is de oprichting van de strategisch onderzoekscentrum Slimme Maakindustrie. In dit nieuwe instituut, dat 1 januari 2014 operationaal moet zijn, bundelen Sirris, FMTC, Flanders’ Drive en enkele universiteiten hun krachten. Onderzoekdomeinen zijn mechatronica voor machinbes, voertuigen en fabrieksautomatisering; methoden voor product en procesontwikkeling en advanced manufacturing van high tech producten. De onderzoeksthema’s binnen advanced manufacturing zijn additive manufacturing, high precision en digital. Dit nieuwe centrum moet leiden tot een intensivering van de onderzoeksactiviteiten gericht op de maakindustrie en een betere wisselwerking tussen onderzoek en industrie.

Meer informatie
Made Different

Pin It on Pinterest