Detail van boomrooster

Een berichtje met een koninklijk tintje: Heudra Metaalbewerking heeft op een Hurco VMX50 een k(r)oningsgedicht gefreesd in aantal boomroosters. Op- Koninginnedag zijn ze geplaatst rond twee zilverlinden in Schijndel.

Het Brabantse Schijndel heeft ter gelegenheid van de kroning van koning Willem-Alexander twee zilverlindes geplant. De plaatselijke dichter Henk Wittenberg heeft een speciaal gedicht geschreven en Heudra Metaalbewerking uit Kesteren heeft dit gefreesd in een aantal boomroosters. Dat is gebeurd in opdracht van Anae Straatmeubilair.

Gietwerk op Hurco
De boomroosters zelf zijn gietwerk. Hierin zijn 3 mm diep de letters uitgefreesd, een klus waar de Hurco VMX50 zich voor leent omdat er standaard al 25 verschillende lettertypes in de machinezitten voor graveerwerk. In principe kan echter elk type font letter ingelezen worden. Heudra Metaalbewerking heeft het aantal types dan ook al uitgebreid. Zelfs handgeschreven teksten laten zich frezen omdat je deze kunt inlezen als een DXF-file. Voor het programmeren van de machine heeft men Edgecam gebruikt, maar zo laat de verspaner weten echt nodig was dat niet. “Met de Hurcobesturing programmeer je het net zo gemakkelijk en misschien wel sneller.” Het tijdrovende aan de klus was de machine zodanig programmeren dat je ondanks de kromming in sommige rasters toch een vlak effect krijgt. Het gietwerk varieerde in dikte van 8 tot 10 mm voor het deel waar je over loopt, het dunste deel is ongeveer 5 mm dik. Om een vlak effect te krijgen, is voor bepaalde vakken de hoogte per letter bijgesteld. Het frezen zelf is gedaan met een vingerfrees van 4 m rond.
Het is de tweede keer dat de verspaner zo’n opdracht heeft gekregen. Vorige keer ging het om een roestvast stalen plaat.

Pin It on Pinterest