De verkopen van nieuwe machines, zoals hier een CTX draaibank, stokken bij Gildemeister.

Gildemeister heeft de waarde van nieuwe orders in het eerste kwartaal met 21 procent zien dalen bij de machinebouwtak. Dat ligt in lijn met de geluiden die je de laatste weken meer hoort in de Duitse machine-industrie: na het heel goede jaar 2012 staan wereldwijd de bestellingen onder druk.

[quote style=”boxed” float=”right”]Duitse machine-markt stokt:    -34 procent[/quote] Rüdiger Kapitza is vandaag tijdens de aandeelhoudersvergadering in Bielefeld ingegaan op de ontwikkelingen in het eerste kwartaal van 2013. Het gaat om de cijfers van Gildemeister. De topman van het bedrijf zegt deze daling conform de verwachtingen te vinden. Vorig jaar werd de omvang van de totale orderportefeuille volgens hem sterk beïnvloed door enkele groter orders. De winst na belastingen nam overigens wel heel licht toe tot 10,4 miljoen euro in het eerste kwartaal (vorig jaar 10,3 miljoen).

Grote verschillen

gildemeister
Tijdens de huisshow in Pfronten boekte Gildemeister 54 procent van de omzet in Q1

Opvallend in de cijfers is dat vooral de bestellingen uit Duitsland terug zijn gelopen: kijk je enkel naar de machinebouw, dan daalde hier de waarde van de nieuwe orders met 34 procent! Werd er in het eerste kwartaal van 2012 nog voor 123,5 miljoen euro aan machines in Duitsland besteld, dit jaar blijft de teller steken op net geen 82 miljoen. Daarmee ontwikkelt de Duitse markt zich zwakker dan de wereldmarkt. “De onopgeloste schuldencrisis in Europa zet de economie onder druk”, aldus Rüdiger Kapitza vandaag tegen de aandeelhouders van Gildemeister. Wereldwijd zag Gildemeister de orderwaarde dalen van net geen 360 miljoen euro naar 284,1 miljoen euro (alleen machinebouw). Als je bedenkt dat op de huisshow in Pfronten eind januari voor 150 miljoen euro in vijf dagen werd verkocht, hebben de salesmensen hun orderboek daarna vaak dicht kunnen houden. De huisshow is dus goed geweest voor 54 procent van de omzet in het eerste kwartaal.

Toenemende concurrentiedruk

De VDW heeft inmiddels ook de groeicijfers voor het wereldwijde verbruik van machines naar beneden bijgesteld van + 7,6 procent in oktober vorig jaar naar nu + 2,4 procent. Kapitza: “Wij voorspellen dat de ontwikkelingen in de afzonderlijke markten opvallend zullen verschillen en dat de concurrentiedruk zal toenemen. De aanhoudende stagnatie in de Europese markt en de terughoudendheid in investeringen in kapitaalgoederen in Duitland hebben een negatief effect op onze business.” Dat wordt deels gecompenseerd door de positieve ontwikkelingen in de Aziatische en Amerikaanse markten.

Positief

Ondanks deze magere start blijft de Gildemeister topman vasthouden aan de doelstellingen voor 2013: 2 miljard euro nieuwe orders (10 procent minder dan vorig jaar) en een omzet van eveneens zo’n 2 miljard euro (ongeveer gelijk aan vorig jaar). In 2014 verwacht hij weer verder te kunnen groeien, mits de voorspellingen van VDW en Oxford Economics uitkomen. Deze twee verwachten dat de wereldwijde markt voor werktuigmachines volgend jaar weer groei zal vertonen. Kapitza houdt overigens wel een slag om de arm, want aan het slot van zijn toespraak in Bielefeld merkte hij op: “We werken voortdurend aan meer flexibiliteit van onze kostenstructuur en het productieproces, om te kunnen reageren op een eventuele cyclische downturn van de markt.”

Veel wordt er natuurlijk verwacht van de EMO in september in Hannover. Dan presenteert DMG Mori Seiki 14 wereldpremières.

1 gedachte over “Zwakke Duitse markt drukt orderintake Gildemeister

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest