De hybride meettasters van Heidenhain.

Met de nieuwe hybride meettasters slaat Heidenhain een nieuwe weg is. Voor het eerst gebruikt men naast de infrarode signaaloverdracht nu een radiografische variant. In sommige situaties biedt deze laatste techniek voordelen.

[quote style=”boxed” float=”right”]TCN640 besturing vrij gegeven voor andere machine-bouwers dan Hermle[/quote] [dropcap][/dropcap] Tot voor kort hield Heidenhain vast aan het infrarood signaal voor de communicatie tussen de draadloze meettasters en de ontvanger. Dat is namelijk de meest snelle overdracht. Toch kiest men nu bij de hybride tasters TT140 ervoor om ook radiografische signaaloverdracht mogelijk te maken. Hiermee voorkom je problemen als de taster in een diepe caviteit meet. Het infrarood signaal kan dan verstoord worden. Daarom kiest Heidenhain voor het hybride concept. Infrarood heeft de voorkeur vanwege de snelle signaaloverdracht, met name belangrijk bij machines met een hoge ijlgang. Maar als het niet anders kan, kan de operator overschakelen naar radiografisch. Het enige dat hiervoor nodig is, is het kiezen van een van beide opties op de ontvangunit. Qua meetnauwkeurigheid verandert er niks: je meest immers met dezelfde taster. Met name voor matrijzenmakers betekent dit een verbreding van de mogelijkheden.

Het draadloze handwiel biedt de operator meer vrijheid bij het inregelen van een nieuw werkstuk.
Het draadloze handwiel biedt de operator meer vrijheid bij het inregelen van een nieuw werkstuk.

Draadloos handwiel
Heidenhain heeft het draadloze assortiment onlangs ook uitgebreid met een draadloos handwiel, dat werkt in combinatie met recente besturingen. Dit geeft de operator een grotere actieradius. Bij het inregelen van een nieuw werkstuk kan dit van pas komen, omdat je vrij bent in de positie van waaruit je het werkstuk wilt bekijken. Op het handwiel kun je de stepgrootte zelf bepalen. Loop je te ver weg van de machine, gaat het handwiel trillen en loop je nog verder weg, dan schakelt de machine uit veiligheidsoverwegingen automatisch over op noodstop.

Nieuwe freesdraaicentra
Nu Heidenhain de TNC640 besturing heeft vrijgegeven voor andere machinebouwers dan Hermle, zullen op de komende EMO waarschijnlijk meer fabrikanten freesdraaicentra tonen met deze besturing. Op de EMO 2011 was deze besturing het nieuws bij Heidenhain. De besturing is speciaal afgestemd op de freesdraaibewerkingen. Hermle was de eerste waarmee werd samengewerkt, maar ondertussen kunnen dus ook andere fabrikanten de besturing aanbieden. Matec heeft bijvoorbeeld ook al de eerste machines uitgeleverd. Ondertussen sijpelen stilaan zaken uit deze high end besturing door in de andere Heidenhainbesturingen, zoals de iTNC530.

De licht gewijzigde bedieningsterminal voor de TCN640 besturing.
De licht gewijzigde bedieningsterminal voor de TCN640 besturing.

Deze heeft nu ook de HSCI interface met busverbinding, waardoor minder bekabeling nodig is. Voor de machinebouwer betekent dit een eenvoudigere assemblage, voor de eindgebruiker van de machine een kleinere kans op storingen vanwege kabelbreuk. Ook kun je met de nieuwe bedieningsterminal van de iTNC530 de voeding en de ijlgang afzonderlijk met een potmeter regelen.

Meer informatie:

Heidenhain

 

Pin It on Pinterest