FAT draaimachines

Dormac CNC Solutions gaat FAT draaibanken leveren. Het bedrijf  vertegenwoordigt vanaf deze maand de Poolse fabrikant van teach in draaibanken FAT. “We zien hier een gat voor in de Nederlandse markt”, zegt commercieel directeur Joost Verschure.

 

[box]Twee dealers?

Even was er van de week onduidelijkheid over de exclusiviteit van de overeenkomst van Dormac met FAT Haco. Richard Hermans van Promas reageerde in eerste instantie door te wijzen naar het gentlemens agreement dat hij een half jaar geleden met FAT heeft gesloten. Naderhand is vanuit de fabriek naar Dormac toe bevestigd dat zij de exclusieve vertegenwoordiging hebben sinds 1 juni. Promas had FAT in portefeuille gekregen nadat Alex de Gelder en enkele monteurs verleden jaar van Boelens Machines zijn overgestapt naar de Limburgse leverancier. De afgelopen maanden heeft men een nieuwe FAT draaibank geleverd in Nederland.Fatpromas
[/box]

 

De afgelopen jaren heeft Dormac de vraag naar teach in draaibanken zien toenemen. Met name bij reparatiebedrijven. Verleden jaar werd daarom al het merk Pinacho aan het productpallet toegevoegd. Nu volgt het merk FAT, dat nadat het eerst bij Boelens zat, kortstondig in de portefeuille van Promas CNC heeft gezeten. “Vorige week hebben wij als Dormac de overeenkomst getekend voor de exclusieve vertegenwoordiging in Nederland”, zegt Joost Verschure.

Tot 12 meter lengte
FAT is onderdeel van de Belgische machinebouwgroep HACO en bouwt zowel conventionele als teach in draaibanken, waaronder de TUR MN serie. Deze draaibanken worden gebouwd in verschillende groottes, variërend van 1000 tot 12.000 mm tussen de centers, een spildoorlaat tot 320 mm en een swing over het bed van 1550 mm. FAT bouwt de machines met een Siemens 840 D sl CNC-besturing. Deze teach in draaibanken sluiten volgens Joost Verschure aan op het bestaande aanbod. “Met name als de werkstukken die gedraaid moeten worden groter worden, is de FAT teach in draaibank een goede aanvulling. Het is een kwaliteitsdraaibank met een eenvoudige bediening.” Bij Dormac ziet men bij reparatiebedrijven een vraag naar dergelijke draaibanken, omdat deze bedrijven de machine vaak niet meer dan 30 uur in de week effectief benutten. “Dan is zo’n teach in draaibank prijstechnisch een aantrekkelijkere investering dan een CNC-draaibank.” FAT levert een groot aantal opties voor de draaibanken, zoals een automatische turret met 8 gereedschapposities, hydraulische bediening van de klauwplaat tot en met volledige C-assen en freesunits.

Air cleaners

Ook zusterbedrijf Dormatec Environment Systems breid het productgamma uit met Air Cleaners, een afzuig- en reinigingssysteem voor emulsie- en olienevel, rook en hinderlijke geuren die bij de verspaning vrijkomen. De Dormatec Air Cleaners werken met een 4 traps filtratiesysteem, waarvan de filterelementen niet vervangen hoeven te worden. Daarnaast onderscheiden ze zich door het lage stroomverbruik. Het systeem reinigt 99,97 procent. Het filtersysteem kan direct op de machine of naast de machine worden opgebouwd.

Meer informatie
FAT teach in draaibanken: Dormac CNC Solutions
Filtersystemen: Dormatec Environment Solutions

Pin It on Pinterest