luxexcel

Een 3D geprinte lens voor een LED-verlichting.

Luxexcel, het Zeeuwse bedrijf dat 3D printtechnologie voor optieken heeft ontwikkeld, heeft de durfinvesteerders Chrysalix SET en Turnstone Capital Management aan boord gehaald. Met het extra geld gaat Luxexcel de groei van het bedrijf financieren, extra investeren in R&D en het verkoopapparaat uitbreiden.

[quote style=”boxed” float=”right”]LED-optieken printen zonder matrijs[/quote] Luxexcel in Goes heeft de Printoptical Technology ontwikkeld. Hiermee 3D print het bedrijf optische elementen voor onder andere verllichtingsarmaturen. Daardoor kunnen lichtdesigners direct vanuit hun CAD-model naar een optisch element voor het armatuur gaan, zonder dat ze eerst een spuitgietmatrijs moeten laten maken. Eerder dit jaar won het Nederlandse bedrijf hiermee de Rapid Pro Award, nadat het eerder al andere onderscheidingen in de wacht wist te slepen. “Aandacht krijgen is geweldig, maar met het geld dat we nu krijgen, kunnen we de verdere ontwikkeling van ons productieproces, onze printcapaciteiten en het ontwikkelen van de business versnellen”, zegt Richard van de Vrie, oprichter en directeur van Luxexcel. “Het is voor de groei van ons bedrijf bovendien belangrijk dat we aanvullende expertise binnen halen door de Nederlandse durfinvesteerder Chrysalis SET en het in Amerika gevestigde team van Turnstone Capital. Dat helpt ons nieuwe deuren op beide continenten te openen.”

Technologie verandert werkwijze
Hoe groot de investering door de beide durffondsen is, maakt het bedrijf niet bekend in het persbericht. Wel vergelijkt Chrysalix SET managing partner Wouter Jonk de technologie die in Zeeland is ontwikkeld met de digitalisering die in onder andere de muziek- en fotoindustrie heeft plaatsgevonden. “Nieuwe digitale technologie verandert de manier van werken.” En dan is het niet zo dat de grote de kleinere zullen ‘opeten’, maar “de snelle de langzame”. Daarmee geeft de investeerder aan dat je vooral moet zorgen vooraan te zitten bij deze nieuwe ontwikkelingen. Marc La Magna van Turnstone Capital denkt dat Luxexcel met deze technologie meerdere markten kan gaan veranderen, ook al gaat de aandacht in eerste instantie uit naar de LED-industrie.

Vanuit CAD-file optiek printen
Luxexcel zet namelijk een hele keten buiten spel met de Printoptical Technology. Nu hebben lichtdesigners nog matrijzenbouwers nodig om hun optische elementen te produceren voor hun verlichtingsarmaturen. Dat betekent niet alleen een lange doorlooptijd, maar tevens dat de investeringen hoog zijn en dus grote aantallen optische elementen geproduceerd moeten worden om op een acceptabele kostprijs uit te komen. In Zeeland worden deze optische elementen nu direct uit de CAD-file geprint. Daarbij maakt het in principe niets uit of je nu 1 prototype, 1000 testproducten of 10.000 eindproducten nodig hebt, de kostprijs zal praktisch gelijk blijven. Ook kunnen lichtproducenten nu enorm besparen op kosten voor opslag en voorraden. Zonder zelf te hoeven investeren biedt Luxexcel on demand productiecapaciteit aan.

 

Meer informatie

Luxexcel 

 

Pin It on Pinterest