powermill

Wordt robotfrezen een serieus alternatief voor de CNC-machine? Verschillende ontwikkelingen lijken in die richting te wijzen. In Frankrijk heeft TEKS een leading edge beugel met de robot gefreesd en in Griekenland freest de Yaskawa-Motomann dealer inmiddels stalen machinedelen met de robot. Delcam heeft ondertussen een heel nieuwe plug-in ontwikkeld voor het CAM-pakket PowerMill.

[quote style=”boxed” float=”right”]Robot freest staal met 0,1 mm nauw-keurigheid[/quote] Delcam heeft een volledig nieuwe interface ontwikkeld voor robotfrezen. Deze is nu beschikbaar als plug-in voor het PowerMill CAM-pakket. Delcam investeert fors in het robotfrezen. Het bedrijf leidt het Europese COMET-project dat tot doel heeft zowel de nauwkeurigheid van het robotfrezen te verbeteren als de toepassing ervan te vereenvoudigen. Ongetwijfeld heeft Delcam al de nodige ervaringen uit het Europees onderzoek, dat deze zomer afloopt, in de nieuwe PowerMill module verwerkt. De nieuwe robot interface is nu volledig geïntegreerd in het CAM-pakket. Daardoor wordt het programmeren van de freesrobot net zo gemakkelijk als het programmeren van een 5-assige machine.

 (Robin Smith van Delcam legt uit hoe je met PowerMill de freesrobot programmeert)

Robot vanuit CAM programmeren

Alle opties die PowerMill daarvoor biedt, zijn nu ook beschikbaar als je de robot programmeert. Tegelijkertijd kun je het CAM-pakket gebruiken om de bewegingen van de robot met freesspindel te simuleren voordat je daarwerkelijk gaat verspanen. In deze simulatie wordt direct zichtbaar of bepaalde freesbanen wellicht buiten het bereik van de robot liggen. Vanuit het CAM-pakket kun je direct het programma voor de robot genereren, hiervoor is dus geen extra programmeerslag nodig. Hierbij worden interfaces geleverd voor de bekende robotfabrikanten zoals Kuka, Stäubli, Yaskawa-Motomann en Fanuc en ABB. Ook extra assen, bijvoorbeeld als de robot op een track staat, kunnen geïntegreerd worden. Volgens Delcam haal je in zachtere materialen nauwkeurigheden die je mag vergelijken met die van CNC-machines. Op de EMO in Hannover demonstreert Delcam het robotfrezen en programmeren met PowerMill..

comet project
De testopstelling bij TESK waar met de robot aluminium wordt gefreesd.

TESK freest vliegtuigonderdelen met robot

In het COMET-programma wil men nog een stap verder gaan. Hier wordt ook aluminium met de robot gefreesd. Onlangs hebben twee partners in het project testen gedaan. In Frankrijk heeft TEKS een bevestigingsbeugel voor een eading edge (onderdeel van de vleugel van een vliegtuig) met de robot gefreesd. De Fransen zien hier veel potentieel in omdat in de vervangingsmarkt deze onderdelen vaak uit meerdere componenten worden samen gesteld. Met de robot zou je de delen snel in kleine series uit vol materiaal kunnen frezen. De robot heeft als bijkomend voordeel dat je tegen relatieve lage investeringskosten grote onderdelen kunt bewerken. TEKS heeft de test gedaan met een ABB-robot (IRB 2400-L ) met een 3,2 kW spindel, geprogrammeerd met de software die binnen het project is ontwikkeld. De nauwkeurigheid van het aluminium werkstuk bleek binnen de specificaties te vallen die gelden voor het ruwen van dit soort onderdelen. De maximale afwijking bedroeg 0,5 mm. Deze nauwkeurigheid kan nog beter, denken de partners binnen het Europees project. Onderdeel van COMET is namelijk de ontwikkeling van compensatiesoftware.

Gizelis freest staal

In een andere test zijn inderdaad hogere nauwkeurigheden bereikt. Deze test is gedaan door het Griekse Gizelis Robotics SA, maar valt buiten de scope van het project. Gizelis heeft namelijk staal gefreesd. Het gaat om een onderdeel van koolstsofstaal voor een buigmachine van Bazigos, dat aan alle kanten bewerkt moet worden. Dat is gedaan met een Yaskawa Motomann robot (E165D). Door voor een robot te kiezen, kon  het onderdeel zonder om te spannen aan alle kanten bewerkt worden. In de lengterichtingen bleek de afwijking maximaal 0,1 mm te zijn. Ook hieruit blijkt dat het robotfrezen een aantrekkelijke technologie lijkt voor het ruwen van grote precisiecomponenten, waarna de eindafwerking op een CNC-machine gebeurt.

Meer informatie

COMET project

Delcam

 

Pin It on Pinterest