Het is een grote fout kennis over de traditionele technieken te laten verwateren, denkend dat additive manufacturing de boel toch zal overnemen. Maar je moet je wel verdiepen in nieuwe technieken zoals 3D printen, omdat deze aanvullend kunnen zijn op bestaande technieken. Dat zegt Bart Grimonprez van Industrial Design Center van Howest in Kortrijk. Hier vindt op 25 en 26 juni het Howest Prototyping Event plaats.

[quote float=”right”]Kortrijk twee dagen in teken prototyping en 3D printen[/quote] Voor het eerst trekt het Industrial Design Center van Howest twee dagen uit voor het Howest Prototyping Event. Op 25 juni is er een speciale dag voor de industrie, op 26 juni gaan de deuren open voor het publiek. Het event bij de West-Vlaamse hogeschool zet vooral prototyping in de schijnwerpers, maar er is eveneens ruimte voor andere zaken zoals materialen en 3D printen. En hoewel het event toekomstgericht is, zijn de vele lezingen en workshops praktisch, benadrukt Bart Grimonprez. “De technologieën die tijdens de lezingen en workshops getoond worden zijn nu al volledig gebruiksklaar voor zowel de maak- als ontwerpindustrie.”

Nieuwe technieken zijn complementair aan traditionele

Belgische link
Vaak denk je bij nieuwe technieken zoals 3D printen meteen aan Amerika en andere landen ver weg. Een verkeerde conclusie, vindt Grimonprez. “Veel van die innovatieve technologie wordt in onze achtertuin ontwikkeld. Negentig procent van de sprekers op het event zijn afkomstig uit ons land of hebben een link met een Belgisch bedrijf.” Dat toch de meeste concrete toepassingen tot nog toe uit andere landen dan België komen heeft volgens hem er alles mee te maken dat de kennis nog onvodoende doorsijpelt in de Belgische maakindustrie. “Blijkbaar hebben we de neiging vast te houden aan de traditionele technieken die we goed onder de knie hebben.” Hij denkt niet dat deze verdwijnen. Integendeel: elke technologie heeft bij de juiste toepassing zijn eigen plek. Nieuwe technieken zoals additive manufacturing kunnen complementair zijn aan de traditionele technieken om gezamenlijk een gepaste oplossing te bieden.

 

Shaping Matters is een expositie tijdens het tweedaagse Prototyping Event in Kortrijk.
Shaping Matters is een expositie tijdens het tweedaagse Prototyping Event in Kortrijk.

Industriedag
Het Howest Prototyping Event vindt dit jaar voor het eerst plaats in de Budafabriek in Kortrijk. Het Industrial Design Center Howest organiseert het samen met het Design Platform Vlaanderen. Philips toont er een primeur: een TV met een glasplaat. Op de Industriedag (25 juni) spreekt onder andere Chris Lefteri, een industrieel ontwerper die een brug slaat tussen de materialenindustrie en het designveld. Hij verzorgt 26 juni een workshop. Tijdens de industriedag gaat verder Tommaso Sforza van Sirris in op de laatste ontwikkelingen rond 3D printen van keramiek. Andere sprekers presenteren prototyping cases uit de industrie, zoals Samsonite en Btwin, producent van fietsonderdelen.

Publieksdag
Thema van de publieksdag (26 juni) is innovatieve verbindingen. Er wordt een ondermeer workshop gegeven rond het bouwen van je eigen 3D printer waarin deelnemers een ‘kloon’ van zichzelf gaan maken. Op beide dagen is er de expositie Shaping Matter, dat nieuwe materialen toont om verbindingen te maken. Op deze expositie toont Philips de TV die gemaakt werd met een glasplaat. Ook worden er schoenen getoond die in een keer met een 3D printer zijn vervaardigd. Tom Devoldere van Tpvision  (joint venture Philips met Chinees bedrijf) spreekt tijdens de industriedag over het concept van deze bijzondere design TV.

Meer informatie over het Prototyping Event vind je hier.

Pin It on Pinterest