matec

Naast de nieuwe portaalfreesmachine 30 PB die Matec tijdens de huisshow liet zien, was de Matec 30L met dubbele kolom en freesspindel een bijzondere machine. Twee spillen bewerkten tegelijkertijd zeer nauwkeurige profielen. Daarnaast werd de freesdraaicombinatie getoond.

[quote float=”right”]Machine-bouwer toont flexibiliteit: 1400 machines in wel 1000 uitvoeringen[/quote]

Productiviteit. Daar draait het vandaag de dag om. Met twee spindels tegelijk werken betekent verkorting van de cyclustijd. Zeker in combinatie met automatische opspansystemen op een pendelmachine. Dat liet Matec zien op de huisshow in Köngen, waar op een Matec 30 L zeer nauwkeurige profielen werden bewerkt. In dit geval was de machine voorzien van een Heidenhainbesturing. “Dat betekent dat elke spindel zijn eigen besturingsterminal heeft. Je programmeert elke spindel afzonderlijk maar in de praktijk werken de beide besturing samen”, verduidelijkt Hans Blomen van Limas Techniek dit bijzondere concept. Kies je voor de Siemensbesturing, dan is er slechts één scherm aan de machine van waaruit je beide spindels kunt programmeren. Matec bouwt meerdere machines met dubbele spindels: onder andere de 30 HV duo, waarmee je twee keer drie kanten van je werkstuk kunt bewerken.

matec
Freesdraaibewerkingen zijn in opkomst. Matec werkt onder andere met Heidenhain aan de ontwikkeling van cycli voor dit type machines.

Freesdraaien in opkomst

Tijdens de show in de fabriek nabij Stuttgart konden bezoekers ook de afname volgen van een freesdraaicombinatie, uitgerust met een Heidenhainbesturing. “De vraag naar freesmachines met de mogelijkheid om draaibewerkingen uit te voeren neemt serieus toe”, aldus Blomen. In dit geval kan de 30 HV het werkstuk met 500 toeren per minuut draaien. Matec werkt intensief samen met Heidenhain bij het ontwikkelen van nieuwe cycli voor de gecombineerde bewerking. “Op dat vlak is er nog weinig. De fabrikanten starten dit nu eigenlijk pas echt op. We hebben nu de eerste vier machines met de TNC 640 besturing geleverd, waarvan een aan HWI Techniek in Alphen aan de Rijn, de eerste 30 HVC in Nederland.” Dat freesdraaicentrum kan de draaibewerking doen met een maximaal toerental van 700 tpm. Wat je volgens Hans Blomen niet moet onderschatten, is dat de gecombineerde freesdraaibewerking een heel andere bewerking is dan het normale frezen. Met name het veiligheidsaspect speelt een heel andere rol omdat je de massa van het werkstuk, bij HWI Techniek maximaal 2 ton, met relatief hoge toeren gaat ronddraaien.

Portaalfreesmachine

De nieuwe portaalfreesmachine 30 PB met verzonken spantafel laat zien dat Matec sterk is in het aanpassen van machineconcepten op specifieke klantvragen. Een dergelijk concept is in eerste instantie voor een klant uitgewerkt, nu neemt Matec het vast in het programma op. De spantafel is bij deze uitvoering volledig in de vloer verzonken. “Dat scheelt een meter in de hoogte van de machine”, legt Hans Blomen uit. Technisch is deze portaalfreesmachine verder gelijk aan die waarbij de spantafel op de vloer is gepositioneerd. Door de toepassing van de draaizwenkkop (C-as +/- 200 graden, B-as +/- 95 graden) kun je met de portaalfreesmachine 5-assig simultaan bewerken. In de Z-as hebben deze machines een bereik van standaard 1300 mm (maximaal 1800 mm), terwijl de portaaldoorlaat maximaal 1295 mm bedraagt. In combinatie met de universele freeskop bedraagt de Z-as 1550 mm. Met deze kop kun je wel 5 kanten bewerken, maar niet 5-assig simultaan. Bijzonder is eveneens de korte afstand van de spindelneus tot de spantafel: in verticale positie 20 mm, in horizontale 270 mm.

Productiefilosofie

De bezoekers van de huisshow kregen tevens een aardig inzicht in de productiefilosofie die Matec er sinds de start ruim 20 jaar geleden op nahoudt. In de fabriek in Köngen worden alleen machines ontwikkeld, vindt de engineering plaats en de uiteindelijke assemblage en afname. De productie van de componenten gebeurt door toeleveranciers, waarvan 95 procent in de regio zelf. Zodra een machine zover is opgebouwd dat bepaalde onderdelen werken, start men ’s nachts al de testprogramma’s. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij een gereedschapwisselaar, die voordat de machine de fabriek verlaat minstens 1000 keer moet hebben gewisseld. Hans Blomen: “Door dit concept kunnen we flexibel inspelen op de markttendensen en levertijden kort houden. Bovendien hebben we hierdoor in de vorige crisis hier niemand hoeven te ontslaan.” Matec bouwt geen machines op voorraad. De productie start pas wanneer een machine is verkocht, omdat er eigenlijk altijd klantspecifieke zaken aan een machine worden toegevoegd. De ruim 1400 machines die Matec tot nog toe heeft verkocht, zijn dan ook in zo’n 1000 varianten gebouwd, schat Hans Blomen. “En dan bedoel ik constructieve varianten, niet een machine met een spil met een ander toerental.” Dit legt wel een enorme druk op de engineering en logistieke afdelingen van het bedrijf, waar momenteel zo’n 175 mensen werken. De doorlooptijd in de productie bedraagt gemiddeld 6 weken.

Meer informatie
Matec
Limas Techniek

 

1 gedachte over “Dubbele freesspindels in actie bij Matec

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest