worldskills 2013

Roland Wolbers vertegenwoordigt Nederlands op Worldskills 2013 bij het CNC draaien.

Voor Roland Wolbers, Nederlands kampioen CNC-draaien, is het aftellen tot de WorldSkills 2013 begonnen. Over twee weken neemt hij het in Leipzig op tegen de beste draaiers van zijn generatie uit de hele wereld. “Ik kan niet meer wachten”, zegt Roland, draaier bij Machinefabriek Geurtsen Deventer.
[quote style=”boxed” float=”right”]Nederlandse kandidaat in CNC-draaien heeft zin in WK beroepen-wedstrijd[/quote]

Van 2 tot en met 7 juli vinden in Leipzig de WorldSkills 2013 plaats, met 1032 deelnemers uit de hele wereld (10 procent meer dan twee jaar geleden in Londen). Roland Wolbers is de enige verspaner in het 24 man (en vrouw) sterke team dat Nederland vertegenwoordigt.

Hoe heb je je voorbereid op WorldSkills?
Roland: “Ik ben elke week weer twee dagen naar school geweest. Daar heb ik vooral geoefend door werkstukken van de vorige Worldskills te draaien. Het ene was moeilijker dan het andere. Maar tijdens zo’n wedstrijd is het toch anders. Dan voel je de stress meer. Ik moet binnen 4 uur klaar zijn.”

Vier uur voor het totale werkstuk?
Roland: “Ik mag een uur programmeren; een half uur gereedschappen instellen en dan 2,5 uur draaien. Dat is krap aan voor alles wat ik moet doen. Ik heb echter het idee dat ik de machine nog wat harder kan laten lopen. Ik kan de voeding nog wel hoger zetten.”

Een van de proefwerkstukken die Roland Wolbers heeft gedraaid (foto: Roland Wolbers)
Een van de proefwerkstukken die Roland Wolbers heeft gedraaid (foto: Roland Wolbers)

Op welke machine ga je in Leipzig draaien?
Roland: “Een DMG CTX alpha 300. Ik ben onlangs 2,5 dag bij DMG in Bielefeld geweest waar ik een speciale training heb gevolgd. Dat was gaaf. Elke deelnemer heeft hier 2,5 dag individuele training gekregen. Op school was ik gewend aan een DMG Nef, die heeft een veel kleinere werkruimte dan de CTX.”

De DMG draaimachines in Leipzig zijn uitgerust met een Siemens besturing. Had je daar al ervaring mee?
Roland: “Nee. Op school werk ik met Fanuc. Siemens is echter een gemakkelijke besturing die je snel leert. Het oogt allemaal duidelijker.”

En waarmee werk je op je werk?
Roland: “Op mijn werk doe ik conventioneel draaien. Mijn baas wil wel de overstap naar CNC draaien maken, hij kijkt momenteel naar een machine. Ik vind het conventioneel draaien nu minder uitdagend, maar ik denk wel dat je een voordeel hebt als je eerst conventioneel leert verspanen en dan pas overstapt naar CNC-bewerken. Conventioneel loop je tegen veel meer problemen aan; je weet dan uit ervaring hoe je die moet oplossen.”

Hoe schat je je kansen in Leipzig in?
Roland: “Ik moet drie werkstukken maken: een in aluminium, een in automatenstaal en een in C45. Het zal best moeilijk worden, want mijn tegenstanders zijn de besten uit de hele wereld. Vooral de jongens uit Azië schijnen goed te zijn. Ik ga keihard mijn best doen. Als ik weet dat ik alles heb gegeven, dan maakt het niet meer uit op welke plaats ik eindig.”

Wat vind je van alles tot nog toe, de Nederlandse kampioenschappen en nu de voorbereidingen voor de Worldskills?
Roland: “Als je die kans krijgt, moet je dit altijd doen. Ik denk dat ik anders in vijf jaar nog niet zoveel zou hebben geleerd als nu in die korte tijd. Zoveel experts die je helpen.”

En ben je er nu klaar voor?
Roland: “Helemaal. Ik kan niet meer wachten. Het mag gaan gebeuren. Ik denk dat ik goed ben voorbereid, ik zit lekker in mijn vel en heb er veel zin in. Komende week heb ik vakantie. Ik oefen dan thuis nog wat met programmeren en dan vertrekken we naar Leipzig. Mijn ouders en mijn vriendin gaan mee als supporters, mijn docenten komen drie dagen supporteren en van het werk willen er ook enkele komen.”

Worldskills 2013 vindt van 2 – 7 juli plaats in Leipzig. Hier lees je alles over het Nederlande team.
Je kunt Roland Wolbers hier volgen op zijn facebookpagina. En hier kun je het hele Nederlandse team volgen.

[box type=”info” border=”full”]Samenwerking met onderwijs

Siemens ziet de noodzaak in van opleiden om de maakindustrie te behouden en faciliteert daarom al enkele jaren WorldSkills. In Nederland werkt Siemens ook nauw samen met het onderwijs. Onder het motto ‘denken, delen, doen’ wordt er kennis gedeeld. Meer informatie vindt je op de speciale website voor het onderwijs.[/box]

 

Pin It on Pinterest