machinebouw

De wereldwijde markt voor werktuigmachines groeit volgend jaar weer met 10 procent. Investeringen in belangrijke markten, ook in Europa, gaan aantrekken. Die verwachting spreekt de VDW uit aan de vooravond van de EMO. Opvallend, want juist de laatste tijd laten individuele machinebouwers zich voorzichtiger uit. En naast China kampt nu ook de VS met afnemende orders.

[quote float=”right”]Ook gereedschap-fabrikanten positief gestemd ondanks lichte krimp[/quote] Dit jaar groeit de wereldmarkt voor werktuigmachines volgens de Duitse fabrikanten met 2 procent tot 68 miljard euro; in 2014 zou daar dan nog eens 6,8 miljard euro omzet bijkomen. Dit jaar stabilisatie op hoog niveau; volgend jaar weer flinke groei. In één zin is dat de verwachting van de Duitse fabrikanten van werktuigmachines. Wilfried Schäfer, directeur van de VDW, spreekt dit jaar over “stabilisatie” op hoog niveau, komend jaar gaan de belangrijkste klanten van de machinebouwers, de machine-industrie zelf en ook andere zoals de automobielindustrie, zo’n 14 procent meer investeren. In sommige markten, zoals China, Korea en India verdubbelen de investeringen. “En ook in Duitsland verwachten we een groei van de investeringen in 2014”, aldus Schäfer op de Duitse EMO-persconferentie.

Geen glazen bol
De VDW baseert de positieve vooruitzichten op het economisch model, dat samen met Oxford Economics is ontwikkeld en waarin tal van economische cijfers aan ten grondslag liggen. “We kijken niet in een glazen bol, dat kunnen we niet.” Het model dat de VDW gebruikt is gebaseerd op een groot aantal economische en politieke factoren. De onderliggende stimulans is dat wereldwijd de middenklasse groeit. Het inkomen per hoofd van de bevolking neemt in veel opkomende landen toe. Dat stimuleert de consumptie en dat uiteindelijk de vraag naar werktuigmachines. Wilfried Schäfer: “Nu is het de groeiende middenklassie die meer goederen en diensten wil. Daarvan profiteren onze grootste afnemers, zoals de automobielindustrie, de machinebouw, metaalbe- en verwerking, elektroindustrie en optische- en medische industrie.”

Nederlandse gereedschappenmarkt krimpt in 2013

tooling
De gereedschappenindustrie stabiliseert op een hoog niveau.

Gereedschapfabrikanten
Ook de gereedschapfabrikanten zijn in een positieve stemming. Markus Heseding, sinds 1 juli directeur van de VDMA-sectie Präzisionswerkzeugen, ziet de markt al sinds het tweede kwartaal van dit jaar aantrekken. In de eerste drie maanden van dit jaar hebben de gereedschapproducenten hun verkopen zien afnemen, net als in het grootste deel van 2012. Ook in Nederland, waar de VDMA cijfers over presenteerde. De Nederlandse markt is in de eerste helft van 2013 gekrompen van 104 miljoen euro naar net iets meer dan 100 miljoen nu. In heel Europa staan de gereedschapverkopen onder druk. India en de VS moeten dat compenseren, aldus Heseding. De gereedschapfabrikanten hebben wel weer last van de stijgende prijzen voor de basisgrondstoffen voor hardmetaal en de oplopende energiekosten. “Die kostenstijgingen moeten we intern opvangen, want niemand heeft mogelijkheden die aan de klanten door te berekenen.”

Noord Amerika krimpt

Afgelopen jaar heeft de machine-industrie sterk geleund op de groei in Noord Amerika, Rusland, enkele Zuid-Amerikaanse landen. Want in China is het aantal orders afgenomen. Deze week heeft de Amerikaanse brancheorganisatie voor machineimporteurs, de AMT, de cijfers over mei bekend gemaakt. Deze liggen weliswaar 13,6 procent hoger dan in april, vergeleken met dezelfde periode in 2012 daalt de omvang van nieuwe orders juist met 7,6 procent. Over de eerste 5 maanden van dit jaar hebben de Amerikanen 6,9 procent minder machines gekocht dan een jaar geleden: in totaal voor net iets meer dan 2 miljard euro.

Vorig jaar stonden Amerikaanse metaalbewerkers nog in de rij voor nieuwe machines. Dit jaar wordt er minder gekocht.
Vorig jaar stonden Amerikaanse metaalbewerkers nog in de rij voor nieuwe machines. Dit jaar wordt er minder gekocht.

En wat zeggen de fabrikanten?
Topman Kapitza van DMG Mori Seiki liet zich begin dit jaar al voorzichtig uit tijdens de huisshow in Pfronten. Tijdens de aandeelhoudersvergadering vorige maand bevestigde hij deze voorzichtigheid. Makino Europe president Ingemarsson zei onlangs dat sommige Europese landen nog ver weg zijn van de marktniveaus van voor de crisis, pakweg in 2007. Makino zelf is vorig jaar overigens gegroeid in Europa. De omzet nam in euro’s gemeten met 20 procent toe. Dat is voor een belangrijk deel te danken aan de sterke focus op de luchtvaartindustrie. “We zien echter ook de stempel- en matrijzenbouw terugkomen, terwijl sommige spelers in deze markt hun activiteiten verbreden naar hoogwaardige componentenproductie. In beide activiteiten is Makino sterk.” En onlangs liet ook Hurco Industries weten dat de orderintake in de Aziatische markten tegenvalt vanwege onder andere de kapitaalrestricties in de belangrijkste Aziatische markten en afnemende economische activiteit. In het eerste halfjaar van het gebroken boekjaar 2012/13 zag Hurco de orderomvang in Azie met 9 procent dalen. Ook de VS nam af (-3 procent). De enige groei die Hurco wist te realiseren was in Europa (+3 procent)

Meer informatie
EMO 2013
VDW
AMT
Makino

Hurco 

 

1 gedachte over “Duitse machinebouw positief over 2014: 10 procent groei

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest