Icon Industries

Parallelle kinematica is nooit echt doorgebroken in de machinebouw. Toch blijven fabrikanten proberen dit concept in de markt te zetten, zoals het Zwitserse ICON Industries. De Tripod 700 Powerflex  behelst als stand alone 6-assig bewerkingscentrum meerdere technologieën. Bovendien is het manco van parallelle kinematica, onvoldoende stijfheid, opgelost.

[quote float=”right”]Bijzonder aandrijf-concept thermisch stabiel[/quote] ICON Industries is weliswaar een Zwitserse machinebouwer, de wortels van het bedrijf liggen in de VS. De onderneming komt voort uit Hydromat Inc in St Louis (producent van transfermachines), de regio met nogal wat verspaning voor de vliegtuigbouwer Boeing. Drie jaar geleden besloten de Zwitsers om naast de 6-250 nog een tweede type te ontwikkelen. Men wilde een 5-assig bewerkingcentrum. De 6-250 is in wezen immers een 3-assige machine. Dit heeft geleid tot de Tripod 700 Powerflex, die verleden jaar wel als primeur op de IMTS in Chicago te zien was maar niet dit jaar op de EMO in Hannover. Tussen de beide machines in werd eerst nog de 200 S gebouwd, een puur 5-assig bewerkingscentrum met parallelle kinematica.

Dynamisch
De Tripod 700 Powerflex  – standaard voorzien van een Siemens Sinumerik 840 D sl besturing – is feitelijk een portaalmachine, wat voor extra stijfheid zorgt. De spindelkop is de A-as, die in meerdere uitvoeringen verkrijgbaar is met een zwenkbereik van -5 tot + 130 graden. De 3 actuatoren vormen de X-, Y-, en Z-as van de machine. Deze werken met een kleine slag, die voldoende is om toch werkstukken van 800 bij 800 bij 400 mm te bewerken. De machine kan ook met een draaitafel met een diameter van 800 mm worden geleverd. De Zwitsers geven hoog op van de dynamiek van deze machine, vooral te danken aan het feit dat de 3 assen parallel bewegen en niet sequentieel, zoals bij de traditionele werktuigmachines. Bijzonder is dat ICON het manco van parallelle kinematica, onvoldoende stijfheid, heeft opgelost. Twee assen zijn bevestigd aan een portaal, de derde is eveneens vast verankerd.  In combinatie met de stijfheid die het portaal biedt en het lage gewicht van de assen, krijg je een hoog dynamische en zeer nauwkeurige machine voor het bewerken van complexe delen. In het voordeel van het concept spreekt onder andere dat de machine door de bijzondere opbouw thermisch stabiel is. De bewegingen die de drie hoofdassen maken zijn immers heel beperkt terwijl de aandrijvingen zelf ook nog eens buiten de werkruimte zijn gepositioneerd.

Complete lijn
Voor ICON Industries is de Tripd 700 S het standaardconcept. Klanten kopen in feite een basisconcept, dat ze kunnen uitbouwen met verschillende modules voor uiteenlopende bewerkingen. Je kunt kiezen uit een boor-, frees of slijpmodule al dan niet in combinatie met een gewone opspantafel of een draaitafel. De machine kent een haast onbegrensde vrijheidsgraad. De Zwitsers bouwen op basis van dit concept ondertussen ook kleinere varianten, zoals de 300 en 500 uitvoering en een nog grotere machine, de 900 versie. Je kunt de machine behalve met de Siemensbesturing ook met de Kuka KR C4 robotbesturing kopen.

Meer informatie
ICON Industries

Pin It on Pinterest