Duitse machinebouw export

De Duitse machinebouwers hebben last van de onzekere tijden in de wereldeconomie. Ze zagen de export met 3,2 procent dalen in het eerste halfjaar. De Duitse importen (machines) daalden met 7,8 procent. Blijkbaar hebben de Duitsers zelf eveneens even weinig zin om te investeren.

[quote float=”right”]Werktuig-machine-fabrikanten beperken export daling tot 3,3 procent[/quote] Opvallend is met name dat de BRIC-landen het laten afweten. De belangrijkste exportmarkt voor de Duitse machine-industrie, China, bestelt fors minder machines en installaties, blijkt uit de cijfers van de VDMA over de eerste zes maanden van dit jaar. De totale vraag uit China daalde met 4,2 procent. Die naar India nam zelfs met 15,6 procent af terwijl dit algemeen wordt aangeduid als een dé groeimarkten voor de komende jaren. Op de komende EMO wordt er zelfs een congres aan gewijd. De Russische markt is praktisch stabiel (-0,2 procent). Brazilië, het vierde BRIC-land, laat het eveneens afweten: min 11,4 procent.

Ontwikkelingen per regio
“Bijna alle belangrijke afzetmarkten respectievelijk regio’s ontwikkelen zich negatief”, aldus Ralph Wiechers, hoofdeconoom bij de VDMA. De leveringen aan de 28 EU-landen namen met 5,2 procent af. In de Euro-landen bedroeg de exportdaling 4,7 procent in de eerste zes maanden van het jaar. Dichterbij huis is de export naar België fors gedaald (- 15,7 procent) en die naar Nederland nam met 8,2 procent af. Ook de groeimotor van de voorbije twee jaren, de Verenigde Staten, draait op een lager toerental. De export nam tot en met juni met 2,5 procent af. Alles bij elkaar wist de Duitse machine-industrie in deze periode nog steeds voor 73,5 miljard euro te exporteren. De exportdaling bedroeg in het tweede kwartaal minder dan in het eerste. Voor de rest van het jaar verwacht de VDMA een geleidelijke verbetering van de markt wat zich uiteindelijk weer in meer investeringen wereldwijd zal vertalen.

Werktuigmachines
De VDMA-cijfers hebben betrekking op de totale machine-industrie. Hoe zit het nu met de CNC-werktuigmachines? Bij de presentatie van de EMO (van 16 – 21 september in Hannover) was de VDW nog optimistisch. De vereniging van Duitse fabrikanten van werktuigmachines rekende toen nog op een groei van de omzet dit jaar. De cijfers van de VDMA, waarin ook sectoren als aandrijftechnologie, machines voor de bouw, precisiegereedschappen en andere industriële machines en componenten zitten, zijn minder positief. De fabrikanten van werktuigmachines doen het relatief zelfs iets slechter dan het gemiddelde van de machine-industrie in Duitsland. Zij zagen de export afnemen met 3,3 procent tot 4,48 miljard euro. De fabrikanten van precisiegereedschappen exporteerden 2,7 procent minder. De import van werktuigmachines in Duitsland nam zelfs met 16 procent af. Binnenkort maakt de VDW de cijfers over de eerste helft van het jaar bekend.

Machinebouwers moeten voor het Chinese middensegment van de markt gaan produceren

Lokaal in China produceren
De VDMA heeft overigens een onderzoek laten uitvoeren naar de Chinese markt voor machinebouwers. Met een omzet van 678 miljard euro (2012) is dit wereldwijd de grootste machinemarkt, die 10 jaar geleden nog nauwelijks 77 miljard euro groot was. De VDMA rekent erop dat de Chinese markt ook op langere termijn heel belangrijk blijft. En om daarvan te kunnen profiteren, moet je in China machines voor het middensegment van de markt gaan produceren, luidt het advies van het nu gepubliceerde onderzoek. “Je kunt je beter zelf in het hol van de leeuw begeven als afwachten totdat de Chinese concurrentie ooit in ons hol opduikt”, aldus VDMA-president Thomas Lindner. In het onderzoek wordt er verder op gewezen dat de machinebouwers hun producten moeten aanpassen aan de behoeften van de Chinese markt, omdat de machines en installaties nu vaak overgedimensioneerd zijn voor de lokale behoeften in China. De komende jaren groeit het middensegment van de Chinese markt namelijk hard: van nu nog 34,3 procent van de totale markt naar 40,3 procent over drie tot vijf jaar. Met de krachtige maar dure oplossingen sluiten Duitse machinebouwers niet altijd aan op de behoeften van de Chinese bedrijven. Doordat Chinese machinebouwers wel doorstoten naar het middensegment, ontstaan er goede alternatieven. Opvallend in het onderzoek is dat slechts een kwart van de Duitse fabrikanten hun Chinese concurrenten net zo goed kent als die in Europa.

Foto: VDMA/MAN

Meer informatie
Exportcijfers Duitse machinebouwers 2013

Pin It on Pinterest