makino

Op de EMO in Hannover introduceert Makino het swipen en tappen om met je vingers de nieuwe draadvonkmachines Makino U6 te bedienen. De nieuwe Hyper i Control brengt de bediening van de smartphone naar de machinewereld.

[quote style=”boxed” float=”right”]User interface van tablet rijp voor de machine-industrie[/quote] De Japanse machinebouwer ontwikkelt en bouwt de besturing voor de EDM-machines zelf. Daarom kan men een dergelijke stap zetten, aldus Uwe Speetzen, vice president Makino Europe die in het technologiecentrum in Kirchheim unter Teck de innovaties voor de komende EMO toelichtte. “De user interface van de tablet is rijp voor de industrie. Dit is een van de modernste machinebesturingen in de markt.” Makino heeft namelijk achter het gebruiksgemak van beelden vergroten door met je vingers op het scherm uit elkaar te bewegen, ook meer intelligentie in de besturing gestopt.

gif

E Tech Doctor helpt
Zo kunnen de vonkers op de machine een beroep doen op de E Tech Doctor. Dit is een aparte functie die ervoor zorgt dat het programmeren gemakkelijker wordt. Je klikt een van de kaarten aan om je vraag of probleem te rubriceren en stap voor stap word je naar de oplossing geleid of neemt de besturing een deel van de taken over. Programmeertaken kunnen eenvoudig worden uitgevoerd door deze kaarten te gebruiken. Door ze simpelweg aan te klikken. Wil je een tekening vergroten: eenvoudig je vingers op het scherm van elkaar af bewegen. Op een tweede scherm kan de bediener eventueel nog een video-instructie zien hoe bepaalde handelingen uit te voeren. “Optioneel kun je, als je dat wilt, een toetsenbord krijgen. Ik denk echter dat de machinebediening de kant van de tabletbediening opgaat”, aldus Speetzen.

draadvonken
Zo ziet het scherm van de E Tech doctor eruit.

Grotere draadvonkmachine
De besturing komt het eerst beschikbaar op de nieuwe U6 draadvonkmachine, het grote broertje van de vorig jaar geïntroduceerde U3. Deze heeft hetzelfde design, alleen is het bereik vergroot. Daarnaast beschikt de machine over een nieuwe generator waarmee Makino met slechts 3 keer snijden een oppervlakteruwheid haalt van 0,4 µm Ra. “De meeste andere machines hebben daar 5 sneden voor nodig. Je bent dus met de nieuwe machine sneller en bespaart tot 50 procent op de kosten voor de draad.” De machine is overigens geschikt om te automatiseren, iets dat Uwe Speetzen als noodzakelijk ziet. “Draadvonken kan veel meer in de productie van componenten worden ingezet.” Hiervoor kan de machine geleverd worden met de nieuwe PICO-draadgeleiding, waarbij de geleidingen binnen een minuut gewisseld kunnen worden, zonder dat je nog moet kalibreren.

Nieuwe freesmachines
Ook op freesgebied komt Makino met veel nieuws naar de EMO. De T-serie wordt naar beneden uitgebreid met een T1, die deze week in Japan voor het eerst wordt getoond. Hoewel de machine in de T-reeks valt, is het een nieuw concept. Sterk punt is dat je de machine voor meerdere materialen, van staal en aluminium tot titanium kunt gebruiken, als ook voor meerdere toepassingen, zowel toelevering als aerospace als automobiel. Een andere noviteit in Hannover zal de D800Z zijn, een grotere uitvoering van het nauwkeurige 5-assige bewerkingscentru. Bijzonder is de constructie van de draaizwenktafel in een Z-vormige opstelling. De A-serie wordt aangevuld met de nieuwe A81nx, ook een multimaterial machine. Op vonkgebied introduceert Makino de EDBV8, een machine die je zowel als gewone zinkvonkmachine kunt krijgen als ook in een speciale booruitvoering. In die laatste uitvoering gaat Makino de concurrentie aan met het laserbewerken van turbineschoepen. “Wij hebben deze machine geoptimaliseerd en kunnen nu speciale vormen boren en halen een tot vier keer hogere productiviteit”, zegt Uwe Speetzen over deze machine.

Meer informatie
Makino Europe
Produtec

 

Pin It on Pinterest