Kunnen gieterijen hun voordeel doen met additieve technieken? Op de foto een geprinte zandgietkern van ExOne

ExOne biedt nu ook hardmetaal aan als materiaal voor de 3D printers uit de M-Flex serie. Het gebonden wolfraamcarbide is gezamenlijk met rapid prototype + manufacturing (rp+m) ontwikkeld voor industriele toepassingen. Toepassingen voor hardmetaal 3D  printen denkt men vooral te vinden in de medische industrie en lucht- en ruimtevaart.

[quote float=”right”]Verdubbeling capaciteit in Duitsland[/quote]

De eerste toepassing waarvoor beide bedrijven het nieuwe materiaal hebben ontwikkeld, is een complex gevormd beschermingsschild tegen straling. “Het hardmetaal is een goede toepassing hiervoor omdat we met de M-Flex printer complexe vormen kunnen produceren die moeilijk te vervaardigen zijn met conventionele productietechnieken”, aldus Rick Lucas, chief technology officer bij ExOne. In deze toepassing vervangt het materiaal lood dat tot nog toe werd gebruikt. De beide bedrijven zien nog meer toepassingen in apparatuur voor medische beeldverwerking, net als in de lucht- en ruimtevaart. ExOne heeft de M-Flex printer een jaar geleden op de markt gebracht (lees hier een interview met ceo Dave Burns). Hiermee kun je direct metalen producten printen, die na het printen alleen nog gesinterd hoeven te worden om hun uiteindelijke sterkte te krijgen. Eind juli kondigde de onderneming eveneens een nieuw materiaal aan: een legering van ijzer met brons. De R&D-afdeling werkt momenteel aan nog 10 andere materialen.

Met de M-Flex kun je nu ook hardmetalen producten printen. (Foto: ExOne)
Met de M-Flex kun je nu ook hardmetalen producten printen. (Foto: ExOne)

Nauwkeurigere gietstukken
Bovendien heeft men aan het bindmiddel fenol en natriumsilicaat toegevoegd. In combinatie met het keramisch zand biedt dit onder andere als voordeel dat de gietvormen en –kernen bestand zijn tegen hogere temperaturen. Gieters kunnen de 3D printtechnologie nu dus ook gebruiken als ze hoog temperatuurlegeringen gieten. De gietvormen en kernen zijn daarnaast sterker en zetten minder uit, wat tot een hogere nauwkeurigheid van de gietstukken leidt.

Nieuwbouw in Duitsland
Exone Company, zoals de officiële naam luidt, is een Amerikaans-Duits bedrijf dat van oorsprong vooral actief is in de zandgietindustrie. Hiervoor bouwt het 3D printers die gietvormen en –kernen printen. De M-Flex gaat een stap verder door direct metalen producten te printen. Enkele weken geleden heeft de onderneming aangekondigd om de productiecapaciteit in Duitsland fors te gaan uitbreiden. De huidige ruimte in Augsburg (het vroegere ProMetall RTC) wordt door de bouw van een compleet nieuwe vestiging verdubbeld. Er komt meer ruimte voor zowel de productie van de 3D printers, de productie van 3D geprinte vormen als ook voor de R&D afdeling van het concern. De onderneming investeert zo’n 20 miljoen dollar in de nieuwe Duitse vestiging.

Meer informatie
ExOne

rp+m 

 

Pin It on Pinterest