EuroMold 2013 richt de aandacht specifiek op testwerkstukken voor CNC-machines en de VDI NCG richtlijnen. In een speciaal paviljoen op de beursvloer kunnen de bezoekers zien hoe je deze testwerkstukken kunt inzetten in de kwaliteitsborging van je verspanende processen.

[quote float=”right”]VDI en NC Gesellschaft bundelen hun krachten[/quote] EuroMold viert dit jaar een jubileum. Van 3 – 6 december vindt in Frankfurt de 20e editie van de beurs plaats. Onderdeel wordt een paviljoen rond richtlijnen en testwerkstukken dat gezamenlijk met de VDI en het NC Gesellschaft wordt ingericht. Beide organisaties hebben recent hun krachten gebundeld als het gaat om richtlijnen voor bewerkingen op CNC-gereedschapsmachines. Tijdens de beurs kunnen andere aanbieders van testwerkstukken deze presenteren en laten evalueren aan de hand van de richtlijnen. Deze richtlijnen zijn al beschikbaar voor onder andere 3-en 5-assig (simultaan) frezen, microfrezen, microdraadvonken en zowel 2D als 3D waterstraalsnijden.

Het NC-werkstuk tijdens een test op een 5-assige AXA-machine.
Het NC-werkstuk tijdens een test op een 5-assige AXA-machine.

Hulpmiddel voor gebruikers
Het doel van deze presentatie is om bezoekers duidelijk te maken hoe je de richtlijnen en de testwerkstukken kunt inzetten bij de kwaliteitsborging van de processen in de verspaning. Ook wordt zichtbaar hoe de testwerkstukken en de gestandaardiseerde meetprocedures voor kopers van machines een hulpmiddel zijn om de kwaliteit van een machine te beoordelen. De VDI/NCG richtlijnen worden onder andere gebruikt voor afname van gereedschapsmachines. “Met deze speciale show op EuroMold bieden we de bezoekers een objectieve standaard voor kwaliteitscontrole”, zo kondigde Eberhard Döring, ceo van EuroMold organisator Demat, aan tijdens de persconferentie.

Strategische samenwerking
Het NC Gesellschaft heeft recent een strategische samenwerkingsovereenkomst gesloten met VDI Gesellschaft Produktion und Technik. De twee organisaties bundelen hun competenties op het vlak van technische regelgeving. Sinds de start van het NC Gesellschaft in 1975 zijn er regelmatig zogenaamde NC-richtlijnen uitgegeven. Ook zijn er meerdere testwerkstukken ontwikkeld, bijvoorbeeld om snel te beoordelen of een 5-assige machine wel voldoet aan de minimale eisen. Deze worden voortaan samen met de VDI uitgegeven als VDI/NCG richtlijn. Dat gebeurt eveneens wanneer bestaande richtlijnen worden geactualiseerd. Een van de richtlijnen waar momenteel de hand aan wordt gelegd is een herziene richtlijn voor het microfrezen.

Links Diana Schnabel, rechts Eberhard Döring van Demat, de organisator van EuroMold.
Links Diana Schnabel, rechts Eberhard Döring van Demat, de organisator van EuroMold.

De 20e editie van EuroMold vindt plaats van 3 tot en met 6 december in de Messe Frankfurt. Er worden meer dan 1100 exposanten verwacht en zo’n 55.000 bezoekers.

 

Pin It on Pinterest