Wie van plan is in september de EMO te bezoeken voor al het nieuws van machine- en gereedschapfabrikanten, doet er goed aan een weekje eerder af te reizen naar het ISF Dortmund. Daar organiseert het Institut für Spanende Fertigung de tweejaarlijkse ontmoeting tussen de onderzoekswereld en de praktijk, Fachgespräch zwischen Industrie und Hochschule. Twee dagen lang belichten sprekers state of the art verspaningstechnologie.

Het tweedaagse congres (10 en 11 september) bij het ISF, het verspaningsinstituut van de Technische Universiteit van Dortmund, is altijd goed voor de laatste technische innovaties en de trends die de komende jaren de verspaning gaan beïnvloeden. Met name komen er de ervaringen van grote Duitse verspaners, zoals de automobielindustrie, aan bod. Dit jaar begeeft het ISF zich met het thema Verspanen in een modern productieproces zich op het snijvlak van stijgende energiekosten, dalende seriegroottes en hogere kwaliteitseisen van klanten. Moet je dan investeren in nieuwe machines voor extra capaciteit? Of kun je processen nog optimaliseren via simulatie?

 

isf
Een demo composietverspanen tijdens het ISF congres verleden jaar.

Simuleren
Dat laatste onderwerp komt tijdens de tweede congresdag aan de orde. Tobias Bleckmann van Daimler AG spreekt dan over de ervaringen die de automobielfabrikant heeft opgedaan met het simuleren van het freesproces middels NCChip. Simulatie is ook een thema aan de universiteit zelf. Sven Odendahl presenteert een schaalbaar simulatiesysteem om de freesbewerking te analyseren op efficiency. Zo zijn er meerdere onderwerpen die zowel vanuit de praktijk als de onderzoekswereld worden belicht. Vanuit de gereedschappenindustrie spreekt onder andere Kurt Brenner van Iscar Deutschland over hoe gereedschappen kunnen bijdragen aan energie- en materiaalefficiency in de verspaning. Daarin slagen de fabrikanten onder andere door de CVD- en PVD-coatings te verbeteren. Daarnaast kijkt bijvoorbeeld Iscar naar de praktijk: bij het draaien kiest 75 procent van de verspaners voor een snedediepte van minder dan 3 mm. De klassieke snijplaten zijn daarom vaak overgedimensioneerd, aldus Kurt Brenner van Iscar. Het ECO-type wisselplaat is daarom kleiner, levert dezelfde proceszekerheid maar verbruikt wel minder grondstoffen. Ina Terwey van Sandvik Tooling Duitsland gaat juist specifieker in op de ontwikkelingen in de snijmaterialen. Wellicht licht ze een week voor de EMO alvast een tipje van de sluier op wat het concern daar tonen? Thomas Zeus van Emuge Franken laat zien hoe productiviteit en energiebesparing samen gaan bij het tappen van draad.

isf
Twee dagen lang state of the art freestechnologie zien en erover geïnformeerd worden.

Praktijk
De praktijk van de verspaning wordt onder andere toegelicht door sprekers van Audi (productiviteitsverbetering in de cilinderkopbewerking), BorgWarner Turbosystems (turboproductie), Robert Bosch (effect samenwerking ontwikkelingsafdeling en productie in de designfase); BMW (honen van cilinders) en ThyssenKrupp (serieproductie van grote walslagers). Andereonderwerpen die aan bod komen zijn onder meer koelsmeermiddelen (Carl Bechem), prototypeproductie in de serieproductie (AVL Schrick) en besturingstechnologie (HeidenHain). Professor Dirk Biermann, hoofd van het ISF, opent het congres met een inleiding over de recente ontwikkelingen in de verspaning. Aan het eind van de eerste dag kunnen bezoekers de laboratoria van het ISF bezoeken, waar meerdere demonstraties worden verzorgd.

Deelname kost bij aanmelden voor 11 augustus E 370 voor twee dagen, daarna E 420 (exclusief BTW). Hier vind je alle informatie over het congres.
En hier kun je een artikel lezen over het ISF congres van 2012, toen een spreker van Audi inging op de redenen om in de motorenproductie voor bewerkingscentra te kiezen en niet voor transfermachines.

Pin It on Pinterest