Beschadigde tandwielen zijn relatief eenvoudig te reproduceren, ook als er geen CAD-data of tekeningen beschikbaar zijn. Met reverse-engineering kun je snel de benodigde data genereren. De nieuwe Geomagic Design Direct -software vergt niet eens meer een complete scan van het tandwiel.

[quote float=”right”]Eén tand scannen volstaat voor CAD-model geheel tandwiel[/quote] Het dilemma van menig machinebouwer: een tandwiel uit een machine die nog dateert uit het pre-CAD tijdperk is beschadigd en moet vernieuwd worden. Faro en VDL Welding lieten onlangs zien dat je met behulp van 3D scannen en reverse engineering snel van een beschadigd tandwiel naar een CAD-file kunt komen die je gebruikt voor het freesprogramma.

Een tand scannen
“De oude software had hiervoor een comlete dataset nodig. De nieuwe versie van Spark niet”, zegt Rob Reehorst van VDL. Spark is de oude benaming voor Geomagic Design Direct, zoals het pakket sinds kort heet. De software maakt van een 3Dscan een CAD model, ook al is slechts een gedeelte van het product gescand. Dit pakket valt onder de categorie designed intended software: de software maakt de tekening zoals deze ooit was bedacht. “Je hebt maar één goede tand nodig. Meer hoef je niet te scannen.” Dit maakt de toepassing met name interessant voor revisieopdrachten, omdat een tandwiel in principe best beschadigd mag zijn, zolang maar een tand goed is. Het opmeten van de goede tand kan door deze te scannen, wat in korte tijd de meeste punten oplevert. Het is echter ook mogelijk om met een tactyle taster te werken.

geomagic
Het scannen van slechts een goede tand is voldoende om een CAD-file van het totale tandwiel te maken.

Van STL-file naar solid
Geomagic Spark is een pakket dat gebaseerd is op SpaceClaim, dat een kernel heeft die met een puntenwolk kan omgaan. Op basis van de gescande puntenwolk maakt het CAD-pakket de CAD-tekening aan. De software vertaalt de STL-file naar een solidmodel dat je daarna gewoon kunt bewerken. Rob Reehorst: “Je scant een tand, geeft een aantal maten in en het programma berekent automatisch alle noodzakelijke data voor het complete tandwiel.” Volgens hem levert een veelvoud van meetpunten niet altijd vanzelfsprekend een beter resultaat op. De positie van de punten die je scant is belangrijker. Eventueel kun je de STL-file direct naar een 3D printer sturen om bijvoorbeeld een kunststof model van het product te printen.

Meer informatie
Geomagic  M&H 3D Reverse
Faro

Pin It on Pinterest