conditiemonitoring

De toename van 24/7 productie in de verspaning leidt tot een groeiende vraag naar conditiemonitoring van machines. De spindel moet draaien. En gereedschappen moeten goed in de opname opgespannen zijn. Ott-Jakob Spanntechnik bouwt tegenwoordig sensoren in de spindels. Deze herkennen verstoringen.

[quote float=”right”]Draadloos spankracht gereedschap-opname meten voor maximale verspanings-condities[/quote] Het thema van de EMO dit jaar is intelligentie in de productie. IT-technologie gaat een veel grotere rol spelen in de verspaning dan tot nog toe. Een van de interessante toepassingen is het automatisch bewaken van hoe de machine presteert. De kritische component is volgens Hubert Sykora, hoofd verkoop en marketing bij Ott-Jakob Spantechnik, het gereedschapspansysteem. Dat moet niet alleen miljoenen gereedschapswissels doorstaan. Het systeem is ook de zwakke schakel omdat bij elke wissel vervuiling kan binnendringen die uiteindelijk tot spindelschade, lagerschade of een ander defect leidt. Schade aan lagers komt het meest voor, blijkt uit een onderzoek door de PTW van de universiteit in Darmstadt. “Om dat te vermijden moet je weten wat zich in de spindel afspeelt”, zegt Sykora.

Temperatuur in spindel meten
De Duitse fabrikant van spanmiddelen heeft daarom sensoren ontwikkeld voor in de spindel. Met de combinatie van een Gaus-telemetriesysteem en een temperatuursensor kan men de temperatuur in de spindel zelf meten en niet zoals vaak gebeurt aan de buitenkant. Dit is een essentieel verschil, omdat als je aan de buitenkant meet de sensor een toenemende temperatuur in de spindelas niet kan waarnemen. Het systeem blijft tijdens de beperking tot 32.000 toeren per minuut meten en de data draadloos naar de ontvanger zenden. Hiermee meet men dus exact de temperatuur aan de spindelas.

Lekkage afdichtingen
Een tweede veel voorkomend probleem is dat de afdichting tussen het stationaire en het roterend deel van de spindel slijt. Hierdoor komt tijdens het frezen het lagervet naar buiten. Dat leidt op termijn tot een oplopende temperatuur met opnieuw schade aan lagers tot gevolg. Uiteindelijk kan er zelfs kortsluiting door ontstaan als koelsmeeremulsie uit de machine in de spindel komt. Om het lekken van de afdichting al in een zeer vroeg stadium te detecteren heeft Ott-Jakob Spanntechnik een speciale sensor ontwikkeld. Deze meet de hoeveelheid koelsmeermiddel die vrij komt uit de spindel. Een tweede sensor meet de temperatuur. Een te hoge temperatuur wordt aan de machinebesturing doorgegeven; een te grote stroom koelsmeermiddel die door de afdichting heen komt wordt in een visueel signaal meegedeeld aan de operator. Tijdens het plaatsen van nieuwe gereedschappen of nieuw materiaal kan de operator zien of er ingegrepen moet worden.

Spankracht gereedschap
Een derde conditiemonitoringsysteem van Ott-Jakob Spanntechnik heeft betrekking op de kracht waarmee het gereedschap wordt geklemd. “Als je de spankracht niet bewaakt, kun je nooit de kW’s van de spindel aan de snijkant van het gereedschap brengen en kun je niet het maximale eruit halen”, legt Hubert Sykora uit. Dat kan zichtbaar worden bijvoorbeeld doordat zich chatter aftekent op het oppervlak van het freeswerkstuk. Om de spankracht mobiel te bewaken heeft Ott-Jakob Spantechnik Powercheck II ontwikkeld. Het meten gebeurt met zogenaamde LVDT-technologie. De gegevens meet je draadloos met je laptop uit, zodat het eenvoudiger wordt om wekelijks alle machines te controleren. De meetsensoren zelf zijn voorzien van een batterij die jarenlang meegaat. Een alternatief voor de USB-antennes voor een laptop zijn vaste antennes in de productiehal, zodat je de data eigenlijk continu kunt uitlezen.

Meer over intelligentie in de verspaning voor een hogere productiviteit is van 16 – 21 september te zien op de EMO in Hannover

Meer informatie
Ott-Jakob Spantechniek

Pin It on Pinterest