De afbraamcel van MartinMechanic. Een camera herkent waar bramen aan het werkstuk zitten zodat niet meer apart geprogrammeerd hoeft te worden.

Kun je visiontechnologie inzetten om het afbramen aan te sturen? MartinMechanic denkt van wel. Op de EMO 2013 toont het bedrijf een volautomatische afbraamcel die niet geprogrammeerd hoeft te worden. Dat doet de machinebouwer op de stand van het Machining Innovations Network, waar meer interessante ontwikkelingen te zien zijn.

[quote float=”right”]Volauto-matische afbraam-cel te zien bij Machining Innovations Network[/quote]

MartinMechanic gebruikt een snel beeldverwerkingsysteem om te bepalen waar er afgebraamd moet worden. Zodra het werkstuk in de cel komt, maakt een camera er een opname van. De software analyseert het beeld en herkent de bramen aan alle kanten van het werkstuk. Met een afbraamspindel worden dan precies die plekken bewerkt waar het systeem bramen heeft gezien. Een krachtsensor regelt dat het afbramen met een constante druk gebeurt.

Fanuc robot en besturing
De cel werkt met een Fanucrobot. De machinebouwer levert hiermee in feite een cel die praktisch onbemand kan werken. Het instellen van een nieuw werkstuk kost eenmalig enkele seconden, daarna doet de robotcel vanzelf al het verdere werk bij de rest van de serie werkstukken. Doordat de cel gebruik maakt van de Fanuc-robotbesturing, houdt de machinebouwer de kosten relatief laag. Op de EMO in Hannover demonstreert MartinMechanic het afbramen van een werkstuk met een 150 mm lange zijkant. Grotere werkstukken kunnen eveneens verwerkt worden.

DMG Mori Seiki laat in Hannover de DMU 105 FD monoblock zien.
DMG Mori Seiki laat in Hannover de DMU 105 FD monoblock zien.

DMU 105 monoblock
De demo vindt plaats op de stand van het Machining Innovations Network, een cluster van technologie-aanbieders en verspaners rond de vestiging van Premium Aerotec in Varel. Deze luchtvaarttoeleverancier, een vroegere dochter van EADS, is sinds enkele jaren in hoog tempo bezig een hoogwaardig netwerk van verspanende bedrijven en technologieleveranciers rond zich op te bouwen. In Varel beschikt het netwerk over een eigen technologiecentrum waar zowel scholingen als onderzoek plaatsvinden. Op de beurs presenteert een aantal deelnemers zich in hal 27 stand D44 met hun innvaties. Zo staat er onder andere een DMU 105 monoblock van DMG Mori Seiki. Dit freesdraaicentrum kan werkstukken tot 2 ton eigen gewicht aan. Draabewerkingen worden gedaan met maximaal 500 omwentelingen er minuut, dankzij de 4000 Nm sterke FD-tafel van deze DMU.

Invloed koelsmeeremulsie onderschat
Verspaning is echter niet alleen een kwestie van de machine. Dat laat Blaser Swisslube op deze stand zien. Volgens deze Zwitserse fabrikant van koelsmeermiddelen wordt de invloed van de emulsie op het verspaningsproces nog steeds onderschat. Samen met de Fachochschule Aachen heeft Swisslube in een project het effect van procesoptimalisatie onderzocht. Voor het diepgatboren in gehard staal heeft men het gereedschap, de boorstrategie, de snijparameters en de toevoer van het koelsmeermiddel en het koelmiddel zelf aangepast. Het resultaat: de boorbewerking (200 mm diep) vergt geen 3 minuten meer maar slechts 10 seconden. Dit project wordt in Hannover getoond, net als de combinatie van een Kaisergereedschap en een Blaser Swisslube koelsmeeremulsie voor het verspanen van titaan.

Op 18 en 19 september organiseert het Machining Innovations Network op de EMO een congres over nieuwe productietechnieken voor lucht- en ruimtevaart.

 

 

Pin It on Pinterest