SHW Powerbridge

De engineers van SHW Werkzeugmaschinen hebben de kolom van een Uniforce uit eigen huis een kwart slag gedraaid. In plaats van verticaal hebben ze de kolom horizontaal geplaatst. Het resultaat: een portaalfreesmachine met gantry-aandrijving, de Powerbridge. De echte innovatie zit vooral in de dynamische gereedschapwisselaar die tijdens de bewerking het gereedschap al bij de spindel brengt.

[quote float=”right”]SHW bouwt floortype en gantry machines met dezelfde modules[/quote]
“Soms moet je niet alleen dwars denken, maar de zaken gewoon dwars leggen”, zegt Martin Rathgeb, directeur technologie bij SHW Werkzeugmaschinen (hal 13 stand A34). SHW heeft het concept voor de SHW Powerbridge ontwikkeld samen met het Oostenrijkse Fill. SHW legt de kolom horizontaal over de portalen heen. De Powerbridge wordt modulair gebouwd op basis van dezelfde componenten als SHW gebruikt voor de traditionele Uniforce machines. Dezelfde componenten kan de machinebouwer gebruiken voor deze portaalmachine, voor de klassieke Fahständer machine en voor de machine met beweegbare portaal. Hierdoor kan SHW machines bouwen in breedtes van 3100 mm, 4100 mm en 5100 mm dankzij de modulaire opbouw. Op de EMO toont SHW het machineconcept in een uitvoering met twee bruggen.

Dynamisch gereedschapwisselen
Bijzonder aan deze SHW Powerbridge is de heel nieuwe gereedschapwisselaar  die tijdens het bewerken al het gereedschap naar de spindel brengt. Daartoe is een robot geïntegreerd die de brug met daaraan de freesspindel volgt. On the fly, dus als de kop al naar de volgende positie beweegt, wordt het gereedschap gewisseld. De robot kan, zoals op de EMO te zien zal zijn, twee bruggen met twee spindels van gereedschappen voorzien. Hiermee gebeurt het wisselen dus feitelijk tijdens de bewerking en blijft het tijdverlies tot een minimum beperkt. Ook de cabine voor de machine-operator beweegt mee met de freesspindel als hij dat wil. Daardoor houdt de operator altijd zicht op de spindel.Dit is de tweede innovatie in de Powerbridge.

SHW Powerbridge
De kop van de Powerbridhe 6.

Goede markt
SHW Werkzeugmaschinen heeft verleden jaar een recordresultaat geboekt en ook dit jaar gaan de zaken goed, wat bij veel meer machinebouwers uit de grootverspaning te beluisteren valt. Over 2012 haalde men een record omzet van 63 miljoen euro (26 procent meer dan een jaar eerder). In het eerste kwartaal heeft de onderneming de vraag uit de VS, India en China sterk zien aantrekken. Ook de vraag uit Europa is sterk, aldus het management.

Meer informatie

Van der Sluis, SHW Nederland

 

Pin It on Pinterest