Bezoekers van Made-in-Europe.nu die hebben meegedaan aan de poll, vinden 3D printen op dit moment de belangrijkste innovatie. Op een schaal van 1 tot 7 geeft precies de helft van de deelnemers een gemiddelde waardering van 5,25. Ook innovaties in duurzaamheid, energie- en materiaalbesparing scoren hoog, alhoewel de meningen hier wat verdeelder zijn.

[quote float=”right”]8 op 10 deelnemers denkt dat rol IT in productie gaat toenemen[/quote] Gevraagd naar wat men momenteel de belangrijkste innovatie vindt, scoren verder CAM-software goed en goedkopere machines die weliswaar niet de hoogste, maar wel een bruikbare kwaliteit leveren tegen lagere kosten.

Investeringscriteria
Gevraagd naar de criteria waarop ze innovaties beoordelen, zet de overgrote meerderheid (70 procent) de terugverdientijd bovenaan. Als tweede belangrijkste criteria geeft men zowel de totale investeringskosten aan als de aanwezigheid van een importeur in de Benelux. Opvallend is verder dat een zeer groot aantal deelnemers (82,4 procent) gelooft dat de rol van informatietechnologie in de productie gaat toenemen. Dit sluit heel goed aan op de EMO, die deze week in Hannover plaatsvindt. Het thema van de grootste beurs voor gereedschapmachines is immers Intelligentie in de productie. Zo’n 58 procent van de deelnemers is van plan de EMO deze week te bezoeken. Men vindt namelijk internationale beurzen ideaal om een snel overzicht te krijgen van de markt (70 procent). Een op de drie deelnemers twijfelt over een bezoek aan de EMO: dat kost veel tijd.

Na de EMO zullen we een nieuwe poll op de website plaatsen.

Pin It on Pinterest