Fraunhofer EMO

Een tip voor wie de EMO 2013 bezoekt: ga naar hal 13. Hier presenteren 5 Fraunhoferinstituten hun laatste innovaties. Zoals een high performance plasmabron om gereedschappen voor het coaten voor te behandelen. Of nieuwe keramische snijgereedschappen. En moderne freesstrategien zoals plunge- en trochoïdaal frezen. Ook toont men een heel nieuwe opspantechniek voor werkstukken.

[quote float=”right”]Inno-vaties voor verspaning in hal 13[/quote] Het Fraunhofer FEP, IPT, IKTS, IWS en IWU presenteren zich gezamenlijk op de komende EMO (hal 13, stand A54). Het FEP heeft een nieuwe plasmabron ontwikkeld en demonstreert de toepassing hiervan in het aanbrengen van PVD-coatings op snijgereedschappen. De nieuwe high performance plasmabron wordt gebruikt in de voorbehandelling van gereedschappen. De hechten van de coating (aangebracht met een sputterproces) is dan beter. En dat heeft uiteraard positieve effecten op standtijd en prestaties van de tooling.

Wisselplaten met 100 µm dikke coating.
Wisselplaten met 100 µm dikke coating.

100 µm dikke coating
De meeste gereedschapcoatings zijn momenteel slechts 3-5 µm dik. In toepassingen waarin coatings zwaar worden belast, is een dikkere coating een betere oplossing. Het Fraunhofer IWS heeft een proces ontwikkeld waarmee je nauwkeurig en tegen acceptabele kosten dergelijke dikkere coatings kunt aanbrengen. Tot wel 100 µm dik. Deze hebben een homogene structuur en lenen zich onder andere voor wisselplaten.

De nieuwe gereedschappen voor het bewerken van moeilijke materialen.
De nieuwe gereedschappen voor het bewerken van moeilijke materialen.

Keramische gereedschappen
Om speciale materialen te kunnen bewerken, zijn keramische eigenschappen wellicht een goede oplossing. Het Fraunhofer IKTS, dat zich toelegt op de ontwikkeling en toepassing van keramische materialen, laat nieuwe keramische gereedschappen zien. Recent zijn indexeerbare wisselplaten ontwikkeld en volhardmetalen boren en frezen met een keramische coating. Een andere interessante ontwikkeling bij dit Fraunhofer instituut is een gereedschaphouder met een piezo-keramische sensor en actuator. Deze levert met name meer flexibiliteit dan mechanische gereedschapklemsystemen.

Dankzij die actief dempingsysteem kun je machines stabiel en beschermd tegen trillingen van buitenaf opstellen zonder kostbare funderingen.
Dankzij die actief dempingsysteem kun je machines stabiel en beschermd tegen trillingen van buitenaf opstellen zonder kostbare funderingen.

Actief dempingsysteem

Het Fraunhofer IWU innoveert in een heel andere richting. Een van de innovaties die het instituut op de EMO toont, is een adaptief systeem om machines stabieler op de bodem te positioneren. Dit element isoleert de machine voor trillingen van buitenaf op een relatief eenvoudige en goedkoper manier. Trillingen van buitenaf, bijvoorbeeld verkeer dat voorbij rijdt of zware persen elders in het bedrijf, konden tot nog toe alleen voorkomen worden door dure isolatiemaatregelen in de fundering. Het nieuwe, actieve systeem van het IWU laat zich eenvoudig en snel installeren.

Freestechnieken
Het Akense Fraunhofer IPT neemt niet alleen deel aan de beurs zelf, maar presenteert ook op de 4e Machining Innovation Conference die op 18 en 19 september plaatsvindt). Met name gaat het om nieuwe freesstrategieën zoals plunge- en trochoïdaal frezen die ook in industriële applicaties goed toepasbaar zijn, vinden de onderzoekers van het IPT. Op de EMO laten ze dit zien aan de hand van concrete voorbeelden. Hiermee verlagen ze de belasting van de snijgereedschappen en machines, reduceren de trillingen en zorgen zo voor een combinatie van hogere nauwkeurigheid en langere standtijd van gereedschappen en lagere totale kosten. Daarnaast presenteert het Fraunhofer IPT een innovatief opspansysteem dat met name ontwikkeld is voor reparatiewerk. Het opspansysteem lijnt het werkstuk automatisch uit zodat je direct met het bewerken ervan kunt starten.

Lees ook het artikel in het digimagazine over een aantal trends in de verspaning.

Pin It on Pinterest