Elk midden- en kleinbedrijf in de maakindustrie kan iets doen met 3D printen. Dat is de belangrijkste conclusie van een RAAK-project rond 3D printen waaraan 11 bedrijven hebben meegedaan. Onderzoekster Masja Mooij van het lectoraat Kunststoftechnologie van Windesheim presenteert op 3DprintNL in Zwolle de resultaten.

[quote float=”right”]3DprintNL Noord-Nederlandse tegenhanger van RapidPro[/quote] “De technologie is rijp genoeg om in elk mkb-bedrijf iets mee te doen. Dat maakt het tegelijkertijd ook lastig omdat de wensen, eisen en toepassingsmogelijkheden per bedrijf verschillen”, zegt Masja Mooij. Om bedrijven over de drempel heen te helpen, heeft het lectoraat samen met een aantal partijen in Noord-Nederland het initiatief genomen om 3DprintNL te organiseren op 19 september in Zwolle. Het evenement is een combinatie van beurs met congres en moet de Noord-Nederlandse tegenhanger van RapidPro worden.

Koelkernen printen in plaats van verspanen

Het lectoraat van Windesheim heeft de afgelopen twee jaar in een RAAK-project samen met TNO, Syntens, Dutch Polymer Institute en de Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie en 11 bedrijven de mogelijkheden van 3D printen in de kunststofverwerkende industrie onderzocht. Dat heeft tot verrassende toepassingen geleid. De hogeschoolstudenten hebben bijvoorbeeld voor Dyka, fabrikant van kunststof leidingen, een 3D geprinte nylon koelkern voor een spuitgietmatrijs ontwikkeld. Masja Mooij: “Dyka gebruikt nu aluminium koelkernen, die gedraaid en gefreesd worden. De vorm van de koelkanalen is zo ontworpen dat er turbulentie in het koelkanaal ontstaat, wat tot een betere koeling van de matrijs zal leiden.” Dergelijke vormen kun je alleen 3D printen. Met traditionele technieken zoals draaien en frezen kun je de kanalen nooit zulke vormen geven. De eerste testresultaten zijn positief. Dyka gaat de koelkernen nu in het eigen bedrijf verder testen.

Windesheim heeft samen met 11 bedrijven de mogelijkheden van 3D printen in het industriële mkb onderzocht.
Windesheim heeft samen met 11 bedrijven de mogelijkheden van 3D printen in het industriële mkb onderzocht.

Gietmatrijs geprint
Een ander bedrijf dat mee heeft gedaan aan het project gebruikt nu 3D scannen in combinatie met 3D printen om matrijzen te maken voor het gieten van polyurethaan producten. Het gaat om producten waarvan geen CAD-tekeningen beschikbaar zijn. Hiermee maken ze enkele tussenstappen in hun productieproces, die veel handwerk vereisen, overbodig. “Voor hun toepassing is de printtechnologie voldoende nauwkeurig. Ze gebruiken 3D printen om de klant te laten voelen hoe het product in polyurethaan aanvoelt en uitziet.” Een derde voorbeeld is het 3D printen van tussenvormen voor de tandtechnische industrie, wat eveneens een bewerkelijke en kostbare tussenstap uitschakelt. Deze voorbeelden illustreren volgens de onderzoekster hoe uiteenlopend bedrijven 3D printen kunnen toepassen. Voor de een zal dat met name richting prototypebouw gaan, voor de ander al meer richting productieproces.

Printen in de derde dimensie
Masja Mooij heeft op basis van het RAAK-project het boekje ‘Printen in de derde dimensie’ geschreven. Hierin beschrijft ze 7 cases, waaronder die van Dyka. Daarnaast schetst ze een overzicht van de belangrijkste printtechnieken met de voor- en nadelen. Dit boekje wordt op 19 september uitgereikt aan de bezoekers van 3DprintNL, een nieuw evenement dat het lectoraat met verschillende partners, waaronder Polymer Science Park en Stenden Hogeschool, organiseert. Dit keer vindt het plaats in het Polymer Science Park in Zwolle, volgend jaar wil men het in Emmen organiseren. Naast een beurs waarop aanbieders hun technologie tonen, is er een congresgedeelte. Sprekers van onder andere Philips Drachten, Materialise en TNO gaan dan dieper in op niet alleen de verschillende technieken en de state of the art van 3D printen, maar bijvoorbeeld ook op juridische aspecten. Daarnaast is op het congres een expert-panel aanwezig, Masja Mooij: “Bezoekers kunnen hun concrete vragen aan deze experts voorleggen. Zij proberen je dan op weg te helpen of wellicht door te verwijzen naar een van de exposanten.” Op deze manier moet 3DprintNL op een heel laagdrempelige wijze bezoekers de richting tonen waarin zij wellicht 3D printen kunnen toepassen in hun bedrijf. Het evenement is gratis toegankelijk (na aanmelding vooraf). Het begint om 13.00 uur en duurt tot 20.00 uur.

Meer informatie
3DprintNL
Lectoraat Kunststoftechnologie Windesheim

 

Pin It on Pinterest