Hardinge precision turning

Als je de principes van de mechanica consequent toepast, kun je de nauwkeurigheidsgrenzen van CNC-machines verleggen. Dan heb je geen dure technologieën zoals hydrostatische geleidingen en lineaire aandrijvingen nodig voor super precies draaien. In twee zinnen was dat van de week de boodschap van Mike Kushnir, hoofd engineer bij Hardinge.

 

[quote float=”right”]Zonder hydrostatische lagers en thermo-compensatie draait Hardinge op beter dan 1 µm nauwkeurig[/quote]

De vroegere Russisiche wetenschapper, sinds een groot aantal jaren werkzaam bij Hardinge, gaf een aantal Europese vakjournalisten deze week in Krefeld een les machinebouw. Hij maakte duidelijk waarom de super precisie draaibanken van de Amerikaanse machinebouwer zulke hoge nauwkeurigheden halen, terwijl ze gebouwd worden met wat hij noemt ‘conventionele’ technologie. Als ondersteuning van zijn verhaal werd op een T42 een lager gedraaid uit een 62 HRC chroomstaal met een nauwkeurigheid van 2 µm binnen een minuut (zie video).

 

Diamantdraaien en slijpen
De T51, T42 en T 65 super precision CNC-draaibanken halen praktisch de nauwkeurigheden van diamantdraaien en slijpen. Met een T42 haalt een klant van Hardinge bijvoorbeeld in een gehard materiaal (62 tot 66 HRC) een cilindrische nauwkeurigheid van 1,5 micron. Een andere klant komt tot een profieltolerantie in het µm-bereik. Kushnir gaf zelfs een vergelijking van een draaideel met een rondheid die nauwkeuriger is dan hetzelfde deel geslepen op een KelVaria van Kellenberger, de slijpmachinefabrikant uit de Hardinge Group. Zonder dat Hardinge in de super precisie draaibanken thermocompensatie inzet, iets waar Kushnir “een hekel” aan heeft.

Productiviteit
Het grote voordeel van de aanpak van Hardinge bij de bouw van deze super nauwkeurige draaibanken is volgens de engineer dat je vergeleken met een slijpmachine een productiemachine in huis haalt tegen een veel geringer investeringsbedrag. In Krefeld is het Europese technologiecentrum voor het super preciesie draaien van Hardinge gevestigd. Hier staan continu machines onder spaan en doen ervaren draaiers testen in opdracht van klanten. Het is namelijk, aldus Mike Kushnir, de combinatie van een supernauwkeurige machine en een tot in details uitgedacht proces waarmee je zeer nauwkeurige draaidelen op een productiemachine kunt maken.

Binnenkort volgt een uitgebreid artikel over de unieke koers die Hardinge volgt bij de bouw van de superprecisie draaimachines.

Meer informatie

BMT Machine Tools

 

Pin It on Pinterest