arburg freeformer

Arburg, fabrikant van spuitgietmachines, introduceert deze week op de kunststofbeurs K 2013 in Düsseldorf, een heel nieuw concept voor 3D printen van kunststoffen. In de Arburg Kunststoffen Freeforming wordt de tafel met daarop het op te bouwen product 3- of 5-assig bewogen. De machinebouwer zegt hierdoor complexe vormen te kunnen printen zonder supportmateriaal.

[quote float=”right”]3D printen met standaard granulaat[/quote] Het nieuws van de Arburg Freeforming is verrassend. Niet alleen omdat het een totaal nieuwe kijk op 3D printen geeft. Ook omdat Arburg een klassieke fabrikant van spuitgietmachines is die blijkbaar een nieuwe markt ziet ontstaan waarin er in de toekomst misschien wel eens minder producten gespuitgiet worden. Dus ook minder matrijzen nodig zijn. AKF noemen de Duitsers de machine: Arburg Kunststoffen Freeforming. Bijzonder is dat de machine gewoon granulaat verwerkt. Dit is redelijk revolutionair, want tot nog toe ben je bij additive manufacturing machines voor de professionele markt vaak aangewezen op materialen die slechts via een beperkt aantal partijen verkrijgbaar is. En waar dus een bijbehorend prijskaartje aanhangt.

Bekijk hierboven een uitleg door Herbert Kraibühler, directeur Technology & Engineering bij Arburg

Beweegbare tafel
Het andere bijzondere aspect van het proces dat in de Arburg AKF wordt toegepast, is dat het granulaat gesmolten tot heel kleine druppels. Het wordt gesmolten, net als in een spuitgietmachine. De spuitneussluiting met piëzotechniek bouwt hiermee laag voor laag het product op, direct uit een CAD-file, zonder investeringen in een matrijs. De technologie biedt eveneens de kans om verschillende kleuren in één product te printen. Of harde en zachte kunststoffen in hetzelfde product te combineren. Dit laatste kunnen andere machines ook. De machine van Arburg biedt echter als belangrijk voordeel dat de tafel met daarop het product vrij kan bewegen in drie richtingen. De spuitneus blijft steeds op dezelfde positie.

Geen supportmateriaal
Arburg zegt dat je dankzij deze oplossing veel complexe 3D producten kunt maken zonder ondersteuningsmateriaal. Tot nog toe is dat bij 3D printen niet alleen extra kostenpost. Het kost eveneens extra tijd omdat het supportmateriaal naderhand weer verwijderd moet worden.

De printer wordt nog tot en met 23 oktober in Düsseldorf gedemonstreerd. De verkoop zal waarschijnlijk in het eerste kwartaal van 2014 op gang komen, verwacht de Duitse machinebouwer.

Foto’s: Arburg

Meer informatie
Arburg: video animatie van het proces

 

Pin It on Pinterest