daf

Marcel Hoedeman van DAF Trucks: ander type verspaner nodig.

Knoppen drukken kun je automatiseren. Maar de vaktechnische inbreng van verspaners aan de machine niet. En die is juist onmisbaar wil je de producten en daarbij behorende productieprocessen optimaliseren en volgens de principes van lean manufacturing gaan werken. Voldoende goed opgeleide vakmensen blijven nodig. In een notendop is dat de boodschap van Marcel Hoedeman, plant manager motorenfabriek bij DAF Trucks op de najaarsbijeenkomst van stichting Verspanersforum.

 

[quote float=”right”]FME: schort aan knappe koppen en financiering[/quote]

De maakindustrie is de kurk waarop de Nederlandse economie drijft. Over die stelling was iedereen op het bijeenkomst het roerend eens. “De maakindustrie is de reddingsboei van de economie. Het land moet groeien door export”, aldus FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming. Ze ziet overigens net als Harm Kort, voorzitter van stichting Verspanersforum, dat de interesse voor de maakindustrie groeit. Net zoals die voor techniek. Ook de interesse van de politiek voor deze sector neemt toe. “De politiek ziet dat de verdienkracht uit de maakindustrie moet komen.”

Ineke Dezentjé Hamming: overheid moet zorgen dat instroom in de juiste opleiding plaatsvindt.
Ineke Dezentjé Hamming: overheid moet zorgen dat instroom in de juiste opleiding plaatsvindt.

Exportkampioenen

De vraag is echter hoe je meer instroom in technische opleidingen realiseert. Want om te groeien heb je exportkampioenen nodig. En om die te creëren, heb je weer knappe koppen en voldoende financiering nodig. En juist aan deze twee zaken schort het, meent de FME-voorzitter. Volgens Ineke Dezentjé is dat een overheidstaak. “De overheid moet zorgen dat de instroom in de juiste opleiding plaatsvindt.” De FME heeft daarom bij het sluiten van het Techniekpact al 1000 docentstages aangeboden. Paul de Krom, directeur van Techniekpact, riep eveneens het bedrijfsleven op mee te helpen. “Ook het bedrijfsleven moet leveren. De samenwerking met het onderwijs moet beter kunnen.”

DAF: ander type medewerker nodig
Plantmanager Marcel Hoedeman van DAF Trucks sloeg precies de spijker op de kop. De Eindhovense motorenfabriek is bezig met de omslag te maken naar lean productie. “Onderliggend gaat het om een cultuurverandering. Operators aan de machine worden veel meer betrokken bij het productieproces dan dat ze enkel opdrachten uitvoeren. Ze hebben een zekere mate van autonomie op hun werkplek; ze nemen deel aan continue verbeterprojecten.” De plantmanager van DAF gaf vervolgens het voorbeeld hoe de kennis van de CNC-operators in de verspaningsafdeling ertoe geleid heeft dat de product-engineers een onderdeel van de nieuwe euro 6 motor anders hebben ontworpen. Hierdoor kan deze nokkenas voor de injectie-unit op dezelfde machine bewerkt worden als de grote nokkenas. Je hebt dus medewerkers nodig met meet inzicht in het totale proces.

De najaarsbijeenkomst van het Verspanersforum trok dit keer zo'n 55 deelnemers uit onderwijs en industrie.
De najaarsbijeenkomst van het Verspanersforum trok dit keer zo’n 55 deelnemers uit onderwijs en industrie.

Technisch onderwijs verbeteren
Adrie Pijnenburg van het Consortium Beroepsonderwijs ziet een belangrijke rol weggelegd voor het bedrijfsleven om het onderwijs naar een hoger niveau te tillen. Samen met 80 bedrijven en een aantal vmbo-scholen werkt hij aan het uitdagender maken van technisch onderwijs. “Door veel meer vanuit de belevingswereld van de kinderen te werken, kunnen we de instroom verhogen.” Bedrijven kunnen daaraan meewerken. Een van de producten die het consortium heeft ontwikkeld is de Technoskills Generator. Hier kunnen leerlingen virtueel kenniskaarten besturen en hun vaardigheden toetsen. Hiermee komt de industrie dichterbij de belevingswereld van de leerlingen te staan. “Als ze nu naar het bedrijf gaan voor stage, weten ze wat het vak inhoudt.” Bedrijven kunnen met concrete voorbeelden helpen deze kenniskaarten up te date te houden en te verbeteren. Adrie Pijnenburg bestempelt Technoskills Generator als een revolutie in uitgeefland. “Het is een soort Wikipedia voor de maakindustrie.”

daf
De deelnemers kregen onder andere een rondleiding door de DAF-fabriek.

De bijeenkomst in Eindhoven werd bezocht door zo’n 55 deelnemers uit onderwijs en maakindustrie. Onderdeel van de bijeenkomst was een rondleiding door de DAF-fabriek.

 

Meer informatie

Stichting Verspanersforum

[box type=”info”]Verspanersforum op Metavak

Het Verspanersforum is op 5, 6 en 7 november weer aanwezig op Metavak in Gorinchem. Dan presenteert men onder andere het scholingsprogramma onder de noemer Toepasbare Kennis. Ook is er een demonstratie van SharpCAM, een eenvoudig CAM-pakket voor wie hiermee voor het eerst aan de skag gaat. [/box]

 

Pin It on Pinterest