nadcap-certicifering

GF AgieCharmilles investeert in het servicebedrijf. Om onverwachte stilstand door een kapotte spindel te voorkomen, lezen monteurs thans bij reguliere controles onder andere de spindelbelasting uit, vergelijken data over langere tijd en geven op basis hiervan een advies. Een ander voorbeeld van de nieuwe aanpak is de ondersteuning van klanten uit de luchtvaartindustrie bij het behalen van de Nadcap certificering. Dit is een internationaal luchtvaartcertificaat waarvoor onder andere procesbeheersing en regelmatige machine-inspecties vereist zijn.

[quote float=”right”]Spindelservice bij de klant in de werkplaats[/quote] Spindels gaan altijd kapot als het absoluut niet uitkomt. Uitbouwen, repareren en vervangen betekenen vaak machinestilstand. “Dat doen we voortaan anders”, zegt Thomas Bachmann, marketing manager bij GF AgieCharmilles, dat het nieuwe concept op de EMO breed heeft gepresenteerd aan de markt. De Zwitserse machinebouwer biedt nu bij de klant in de fabriek een spindelservice aan. Elke machine van de Zwitserse fabrikant is voorzien van een meetsysteem om trillingen te registreren en te meten. De servicemonteurs kunnen deze gegevens uitlezen bij een jaarlijkse controle en aan de hand van de gegevens over een langere periode zien hoe zwaar de spindel is belast. Het systeem registreert ook gegevens over het spilgebruik, motor- en lagertemperaturen en andere wezenlijke factoren op basis waarvan de monteur kan inschatten wanneer de spindel aan vervanging toe is. Thomas Bachmann: “Tot nog toe moest de klant wachten totdat de spindel kapot ging. Met deze metingen kunnen we een uitspraak doen over de verwachte levensduur van de spindel. Hierdoor kun je onderhoud beter plannen.”

Gereedschapwisselaar op de Form 200
Gereedschapwisselaar op de Form 200

Meetset
Daarnaast hebben de monteurs voortaan standaard een aantal hulpmiddelen bij zich om de nauwkeurigheid van de spindel, de machine en de eventuele draaizwenktafel te meten. Het gaat onder andere om een laserinterferometer om de lineaire positionering van de assen van zowel de frees-, EDM- als lasertextureermachines te controleren. Afwijkingen worden gecorrigeerd via de tabellen in de besturing. De tweede stap is de geometrische controle, inclusief een advies om deze te verbeteren. De derde stap is om de nauwkeurigheid waarmee een cirkelvormige beweging wordt uitgevoerd, te controleren. Slijtage kan tot afwijkingen leiden. Met deze drie testen geeft AgieCharmilles de klant inzicht in de nauwkeurigheid van de machine en wat nodig is om deze weer bij de uitgangspositie te brengen.

Luchtvaartcertificering
Met name als je hoogwaardige componenten freest, en al zeker in de luchtvaartindustrie, is zo’n regelmatige check van de machine onmisbaar. Doordat de gegevens geregistreerd worden, kunnen klanten gemakkelijker aantonen het nodige te doen aan onderhoud, controle van machines en proceszekerheid, enkele belangrijke aspecten uit de Nadcap certificering (National Aerospace and Defense Contractors Accreditation Program). Voor klanten uit de luchtvaartindustrie die afhankelijk zijn van een Nadcap-certificering, heeft de machinebouwer een compleet pakket ontwikkeld. Onderdeel hiervan is scholing voor de operators zodat zij weten wat ze zelf kunnen doen op het vlak van onderhoud.

mikron
De automatiseringsoplossing voor de HSM 200 U LP

Automatisering 5-assige machines
Op de EMO heeft GF AgieCharmilles enkele nieuwe machines getoond. Zo is de HEM 500U, de basis 3+2 freesmachine met Heidenhain iTCN530 besturing, nu ook met automatisering beschikbaar. Het palletmagazijn is geschikt voor de standaard pallets van Erowa en System 3R. De palletwisselaar zelf is door de Mikron-ingenieurs ontwikkeld. Voor de automatisering van de kleinere, hoognauwkeurige HSM 200 machine is een cel met 42 palletplaatsen ontwikkeld. Dit is gedaan door System 3R. De pallets worden door een kleine knikarmrobot op de machine of in het werkstukmagazijn geplaatst. De HSM 200 machines zijn nu eveneens leverbaar met Fanucbesturing, naast de Heidenhain besturing. Nieuw bij de zinkmachines Form 200 en 300 is het geïntegreerd elektrodewisselstation, met 16 posities voor de gereedschappen bij de kleinere 200 en tot 26 gereedschappen bij de Form 300. De CUT 2000S en 3000S draadvonkmachines zijn nu voorzien van de tweede generatie camera om het werkstuk in de opspanning te controleren. Deze camera werkt met een resolutie die nog hoger is dan die bij de eerste generatie. Omdat de trend duidelijk richting dunnere draad gaat, heeft men een extra geleiding op de machine geplaatst die zwenkbaar is om dunnere draad nog beter te kunnen geleiden. Deze Threading Expert is geschikt voor draden vanaf 0,03 mm diameter.

[box type=”info”]EMOtions Days

Wie GF AgieCharmilles op de EMO heeft gemist, kan van 6 tot en met 8 november terecht in Schondorf bij Stuttgart. Hier vinden dan de EMOtions Days plaats. Bekijk hier het programma. [/box]

Meer informatie
GF AgieCharmilles 

 

Pin It on Pinterest