Renishaw

Met de nieuwe software voor de Renishaw Equator kun je snel inzicht krijgen in hoe de nauwkeurigheid zicht ontwikkelt. Je kunt de meetresultaten namelijk in grafiekvorm weergeven. Renishaw speelt hiermee in op de vraag naar nauwkeuriger bewerken en ingrijpen voordat een werkstuk buiten de specs valt. Op de EMO liet Renishaw ook een prototype van een robotlader voor de Equator zien. Want waarom zou je de robot alleen gebruiken om de machine te be- en ontladen?

[quote float=”right”]Niet wachten tot het werkstuk buiten tole-rantie is, maar eerder ingrijpen[/quote] De Renishaw Equator, waarmee het bedrijf in 2013 een Techni-Show Innovatie Award won, is alweer twee jaar op de markt. Het systeem voor vergelijkend meten laat toe om naast de machine, in de werkplaats, direct werkstukken te meten die door de bijbehorende software vergeleken worden met een referentiewerkstuk dat vooraf in de meetkamer is gemeten. Hiermee ontlast je de meetkamer, terwijl je toch zeer precieze meetgegevens krijgt van het werkstuk omdat dit wordt vergeleken met het referentiewerkstuk.

Nieuwe software voor Equator
Renishaw is nu een stap verder gegaan in kwaliteitsbewaking. De nieuwe procesbewakingssoftware voor de Renishaw Equator heeft namelijk een extra scherm dat de meetresultaten in grafiekvorm toont. Een staafdiagram toont de laatste meting in verhouding tot de tolerantie. De operator kan zelf de grenzen bepalen van de maximaal toegestane tolerantie. Kleurt de balk oranje, dan weet de operator dat het de waarden steeds dichter tegen de tolerantie grenzen aankruipen. Wordt de staaf rood, dan is het een teken dat de operator een nieuwe referentie moet maken. De operator kan nu ook de historie van de metingen in een grafiek zetten. Daarmee krijgt hij direct inzicht in de trend. Je hoeft dus niet meer te wachten met ingrijpen totdat de eerste werkstukken buiten de toleranties vallen maar kunt al eerder ingrijpen. Drift, of slijtage van de snijgereedschappen, worden zo op het scherm zichtbaar. Op dat moment kan de operator ingrijpen in het proces door bijvoorbeeld voor dat punt de offset van de snijgereedschappen bij te stellen. Of door gereedschappen te wisselen.

Nieuwe temperatuursensoren
De Equator heeft in de nieuwe uitvoering een ingebouwde sensor die temperatuursveranderingen detecteert en waarschuwt wanneer er een nieuwe referentie moet worden gemaakt. De operator kan zelf een boven- en ondergrens instellen in de temperatuurgrafiek die dan als trigger voor de melding fungeren. Dit re-masteren gaat praktisch net zo snel als het meten van een werkstuk. De operator kan de software ook zo instellen dat na een bepaald aantal gemeten werkstukken of na een vaste tijd het referentiemodel ge-remasterd moet worden. Een andere interessante ontwikkeling die Renishaw in Hannover toonde, is het beladen van de Equator met een robot. Het gaat nog om een prototype, dat enkele engineers speciaal voor de EMO hebben gebouwd. Het geeft wel aan dat je de Equator ook heel goed kunt inzetten in situaties waarin je onbemand freest. De robot die de werkstukken wisselt, kan ook de Equator beladen.

Renishaw
De Sprint van Renishaw is een extreem snel tactiel scansysteem.

Tactiel hogesnelheids scansysteem
Meten op de machine is natuurlijk een andere manier om in het onbemand proces zekerheid te krijgen over de nauwkeurigheid van een werkstuk. Op dit vlak kwam het Britse concern voor de beurs als met de aankondiging van Sprint, een nieuw tactiel hogesnelheidsscansysteem voor CNC-bewerkingsmachines. Vorm- en profielgegevens worden snel en nauwkeurig opgenomen. Op multitaskingmachines kun je het Sprintsysteem inzetten om diameters automatisch gestuurd binnen een tolerantie van enkele microns te houden. Het meetsysteem stuurt dan actief de machine aan. Een andere nieuwe ontwikkeling op dit vlak is het gebruik van meerdere meettasters op een CNC-bewerkingsmachine. De nieuwe RMI-Q activeert ofwel de schakelende taster in de spindel of de gereedschapstaster op de tafel. In totaliteit zijn vier aparte gereedschap- of spindeltasters met radiotransmissie op een machine mogelijk. Bij machines met roterende tafels of twee pallets biedt dit een voordeel. Het systeem werkt eveneens als de zichtlijn tussen taster en ontvanger onderbroken is. De nieuwe gereedschapinsteltaster RTS van Renishaw kan tijdens het bewerken de besturing automatisch bijwerken op basis van de gemeten waarde. Dit betekent minde r herbewerkingen om tot een exacte maatvoering te komen. Detecteert het systeem gereedschapsbreuk, wordt de bewerking van dat werkstuk direct gestopt.

Meer informatie
Renishaw

Pin It on Pinterest