Avi Reichental

Avi Reichental, president en ceo van 3D Systems gebruikte op EuroMold geregeld de woorden 3D printing 2.0. De additive manufacturing technologie gaat een nieuwe fase in. En eigenlijk maakte de gitaar waarop een van de bandleden op de stand speelden, de voordelen van 3D printen duidelijk.

 

[quote float=”right”]3D printen maakt assem-blage overbodig[/quote]

In heel wat gesprekken op de voorbije editie van EuroMold heb ik de vraag gesteld: wat is de trigger geweest voor de 3D printing hype? Het artikel Print me a Stradivarius in The Economist van februari 2011, antwoordde Adrian Keppler van Eos. Volgens hem heeft dit artikel, enkele jaren geleden gepubliceerd in het toonaangevende economisch tijdschrift, voor de doorbraak van de technologie bij een breed publiek gezorgd. Misschien heeft de Nieuw Zeelandse professor Olaf Diegel zich door dit artikel laten inspireren. Op de beurs in Frankfurt speelde een jazzband op volledig 3D geprinte instrumenten.

Tandwielen
Als je de gitaar goed bekijkt, zie je eigenlijk in een beeld alle voordelen van 3D printen. De behuizing is namelijk inclusief de bewegende tandwielen – op één na – volledig geprint op een van de printers van 3D Systems. Je hebt niet alleen de vormvrijheid die de nieuwe technologie biedt. Net zo zeer gebruik je alleen materiaal waar dit nodig is. Het andere grote voordeel is dat je minder assemblage hebt. De technologie laat namelijk toe dat je een complexe constructie zoals in deze gitaar is verwerkt, in één set up in de 3D printer produceert. Het enige tandwiel dat apart is gemonteerd, is het wiel dat voor de overbrenging van de motor naar de krukas zorgt.

Stap naar de productie
Dat is eigenlijk ook het verhaal van Avi Reichental van het Amerikaanse concern. 3D printing 2.0 betekent volgens hem de beslissende stap die 3D printen naar de productieomgeving brengt. “Dus grote formaten, productieve systemen, snelle printers, groene printers en materialen voor professionals”, vat hij de essentie van deze stap samen. Liefst 12 nieuwe producten liet 3D Systems op de beurs in Frankfurt zien, variërend van een ultracompacte – kleiner dan een koffiezetapparaat – SLA printer met ingebouwde oven, de ProJet 4500 printer die full color plastic producten print tot en met de ProX 500 SLS voor real life kunststof producten en de nieuwe ProX 300 direct metal printer, de eerste metaalprinter van het concern (in feite de bestaande Phenix machine). Toch: die ene gitaar zegt eigenlijk alles!

3d systems
3D Systems brengt scan based designing in de praktijk: scannen en je hebt de basisfile voor 3D printen. Misschien nog niet optimaal, maar het duidt wel de richting aan.

Scan to design
Een andere interessante richting die 3D Systems inslaat, is het vereenvoudigen van het designproces. Bezoekers konden op de stand zien hoe je met Geomagic Capture van een 3D scan naar een goede file gaat voor de 3D printer. In de loop van de eerste helft van 2014 komt er een universele printerdriver beschikbaar voor de ProJet en ProX printers. Wordt 3D printen dan echt zo gewoon als een foto printen?

 

Pin It on Pinterest