draadslijpen

Door een extra A-as aan de S41 en S22 slijpmachines toe te voegen, haalt Studer het draadslijpen naar de standaard rondslijpmachines. De Zwitserse fabrikant ziet onder andere veel toepassingen bij het slijpen van kogelomloopspillen, extrusie-assen en onderdelen voor spuitgietmatrijzen waarvoor tot nog toe vaak speciale slijpmachines nodig waren.

 

[quote float=”right”]Compleet slijpen inclusief draad in een opspanning[/quote]

Fritz Studer heeft de A-as op de twee slijpmachines al op de EMO laten zien. Draadslijpen is niet nieuw voor de Zwitserse machinebouwer. Maar met de huidige oplossing kon slechts driekwart van de slijpopdrachten worden afgedekt. De rest kon niet op een standaard rondslijpmachine worden geslepen vanwege de steile hoek van de draad. Met name voor bedrijven die geen grote series van dergelijk slijpwerk hebben, was de aankoop van een speciaalmachine tot nog toe een hoge drempel. “Omdat we steeds meer aanvragen uit de markt kregen, hebben we de A-as voor de beide rondslijpmachines in krap een jaar tijd ontwikkeld”, aldus Antonio Bottazzo, verkoopleider voor de S41 en S22 waarop deze extra module leverbaar is. Het grote voordeel van deze oplossing ten opzichte van een speciaalmachine is volgens Erhard Kämpf, afdelingsleider Vorm & Draad, dat je nu de werkstukken compleet in één opspanning kunt afwerken. “Meestal ben je daardoor sneller en ook nauwkeuriger.”

draadslijpen
Een voorbeeld van een kogelomloopspil, geslepen op een S41 met extra A-as.

Eén in plaats van vier machines

Een van de eerste Studer-klanten die een S41 met extra A-as heeft gekocht zet deze in voor het slijpen van smeedstukken. Tot nog toe gebeurde dat op vier verschillende machines; nu kan het hele smeeddeel in een keer op een S41 rondslijpmachine worden geslepen, inclusief de draad. Rond- en draadslijpen worden dus gecombineerd, waarbij men dezelfde toleranties haalt als voorheen op een speciaalmachine. Studer biedt zelfs de mogelijkheid om een dubbele A-as op de S41 te bouwen om de productiviteit te verhogen. Op de ene A-as kan bijvoorbeeld een slijpsteen worden geplaatst voor het ruwslijpen, op de andere voor het nauwkeurige fijnslijpen. Dankzij de StuderThread software kun je ook inwendig draadslijpen, zelfs bij lange werkstukken. De software compenseert op plekken waar botsingsgevaar tussen doorn en boring bestaat.

United Grinding

Körber Schlefring heeft overigens de concernnaam veranderd in United Grinding Group, de naam waarmee men al in de VS en Azië opereerde. Deze naam wordt voortaan wereldwijd gebruikt, dus ook in Europa. Als toevoeging wordt de ondertitel Körber Solutions gebruikt om nog de band naar de oude benaming niet volledig over boord te zetten. De Europese markt is immers nog steeds belangrijk voor de groep: 60 procent van alle verkochte machines staat in Europa. Noord Amerika en Azië nemen elk de rest voor hun rekening.

Grinding Symposium

In 2014 organiseert United Grinding Group in Thun weer het vierjaarlijkse slijpsymposium. Van 21 tot en met 23 mei worden de gasten niet alleen geïnformeerd over de nieuwe ontwikkelingen uit de bedrijven van de groep, maar kunnen ze in 20 vakinhoudelijke lezingen hun kennis over slijptechnologie bijspijkeren. Meer informatie over het Grinding Symposium 2014 vind je hier.

 

Meer informatie

De slijpmachines van United Grinding Group worden in de Benelux vertegenwoordigd door De Ridder.

 

Pin It on Pinterest