De Nederlandse consument heeft 3D printen omarmd. Nederland telt wereldwijd de hoogste concentratie FabLabs; het aantal commerciële printshops groeit sterk en de feestmaand van 2014 wordt misschien wel de maand van Printerklaas. “Kijk niet vreemd op als er vanaf 2014 zelfgeprinte cadeautjes in de zak zitten of onder de boom liggen”, schrijf David Kemps, sector banker Industrie bij ABN Amro.

 

[quote float=”right”]Nederland hoogste concentratie FabLabs[/quote]

David Kemps concludeert in zijn rapport ‘Zie ginds komt de printer’ dat de Nederlandse markt voor 3D-printen in 2013 definitief is ontwaakt. Om zijn visie te onderbouwen, verwijst hij onder andere naar de groei van het aantal servicebureaus, bedrijven waar je 3D product kunt laten printen. Nederland telt momenteel al 12 van deze professionele servicebureaus, naast 20 webshops en de aantallen groeien maandelijks. De ontwikkelingen gaan zo hard, dat Kemps in zijn rapport schrijft dat we aan de vooravond van een geschenkenrevolutie staan. Hij bestempelt 2013 als een scharnierjaar: de ontwerpsoftware wordt gemakkelijker, er komen meer materialen beschikbaar, het aantal winkels, webshops 3D-printevents, cursussen etcetera groeit en de beschikbaarheid en betaalbaarheid van 3D printers neemt sterk toe. 3D printen is hierdoor niet langer het exclusieve domein van de technische industrie, creatieve professionals en vergevorderde hobbyisten.

Groei van printfabriekjes

De bankier van ABN Amro ziet hierdoor de consumentenmarkt sterk groeien. Wereldwijd boekten de webshops en servicebureaus in 2012 al 600 miljoen euro omzet met de verkoop van 3D geprinte producten. Voor 2015 wordt een omzet verwacht van 1,2 miljard euro. In Nederland zien steeds meer ondernemers deze markt groeien. In het rapport beschrijft hij zeven speciaalzaken in Nederland waar je momenteel kant- en klare 3D geprinte producten kunt bekijken en kopen. De servicebureaus groeien wellicht nog harder: daarvan zijn er in Nederland al 12. Wereldwijd is het aantal printfabriekjes gegroeid met meer dan 36 procent. Opvallend is dat Kemps in de wereldwijde top 10 van 3D print webshops liefst vier ondernemingen uit de Benelux plaatst. Blijkbaar lopen Nederland en België voorop in deze markt. Deze vier zijn i.Materialise en mgxbymaterialise, Shapeways en twikit.com.

Nederland vervult gidsfunctie in 3D printen

 

270 3D print hubs in Nederland

Nederland blijkt ook een aardig hoge concentratie van 3D print hubs te hebben: zo’n 270 momenteel, waar mensen 3D printers delen. De grootste concentraties zijn te vinden in en rond Amsterdam en Eindhoven. Nederland kent eveneens de grootste concentratie van FabLabs, waar niet alleen consumenten, maar ook ontwikkelaars, technici en bedrijven terecht kunnen: 22. Per 1000 inwoners telt Nederland de meeste FabLabs van alle landen. Volgens ABN AMRO vervult Nederland een gidsfunctie. Overigens ziet de bank de markt voor thuisprinters sterk groeien. Nederland telt momenteel 5 fabrikanten van thuisprinters, zoals Ultimaker en Leapfrog. De gemiddelde prijs van alle verkochte 3D printers bedraagt 837 euro. In het kielzog van de professionele printers, zijn de prijzen tot wel 90 procent gedaald in de voorbije vier jaar.

3d printen nederland
De 270 3D print hubs verspreid over het land (illustratie: ABN AMRO)

Markt van 500 miljard dollar?

McKinsey voorspelde onlangs dat 3D-printen in 2025 een economische impact heeft van 350 tot 500 miljard dollar. Bovendien neemt dan niet de industrie, maar de consument het leeuwendeel van de markt voor zijn rekening. Platformen als Shapeways en Thingiverse zijn de grootgrutters van de 3D printwereld, aldus het rapport van de Nederlandse bank. Populaire producten zijn momenteel sieraden, speelgoed, gadgets, interieurproducten en kunst.

Fotobranche achterna?

David Kemps maakt in zijn rapport ook een aantal kritische kanttekeningen. Zo constateert hij dat de FabLabs de kar trekken, omdat bij het grote publiek de echte kennis van wat je met 3D printen kunt, ontbreekt. De concrete stap van idee naar object roept nog veel vragen op. Hij denkt verder dat de potentiële waarde voor zowel consumenten als ondernemers afhangt van het ontstaan van een ecosysteem dat gebruikers ondersteunt. Hoewel het niet waarschijnlijk is dat consumenten volgend jaar massaal 3D printers gaan kopen, durft hij wel de vergelijking te maken met de fotobranche. “Mensen zullen na verloop van tijd een eenvoudige, goed betaalbare thuisprinter kopen en hierop incidenteel kleine producten maken, in beperkte oplage.” Een serieuze doorbraak verwacht hij pas als de thuisprinters gebruiksvriendelijker en multifunctioneel zijn, dat wil zeggen ook kunnen scannen en kopiëren.

 

Meer informatie

Hier kun je het rapport ‘Zie ginds komt de printer’ van ABN AMRO downloaden

 

 

Pin It on Pinterest