indexeertafel

De Zwitserse fabrikant van indexeertafel en ronddraaitafels pl Lehmann levert de 500 reeks nu ook in een HS-uitvoering, als tegenhanger van direct drive systemen die fabrikanten inbouwen. Hogere indexeersnelheid en het ontbreken van de zogenaamde backlash zijn de grote pluspunten van het nieuwe 500 HS systeem.

[quote style=”boxed” float=”right”]Extra as voor uitbreiding boortapcentra[/quote]

Bokhoven Tool Managament BTM toonde onlangs een demo-opstelling van de nieuwe indexeertafel. De Zwitsers hebben het systeem, zowel voor de 4e als 4e en 5e as combinatie, in september op de EMO voor het eerst getoond. De 500 HS werkt praktisch spelingsvrij. Lehmann zegt hiermee sneller te zijn dan de direct drive systemen. Gemiddeld is de positioneertijd rond 50 procent sneller bij een 90 graden of 360 graden cyclus. Deze snelheidswinst zit met name in het feit dat het klemmen van de spindel en het lossen ervan samen nog slechts 0,1 seconde in beslag neemt.

Boortapcentra
Lehmann mikt met de 500 HS serie vooral op de boortapcentra, waar het om korte bewerkingstijden gaat en elke seconde cyclustijd er toe doet. Doordat de HS-uitvoering compatible is met de gewone 500 serie, kun je alle bestaande combinaties maken voor het uitbreiden van een machine met een 4e en 5e as. Afhankelijk van de uitvoering bedraagt in een draaitafel de spindelbelasting maximaal 800 kilogram zonder ondersteuning en 1600 kilogram met ondersteuning. Een van de voordelen van zo’n opbouwsysteem is de toegankelijkheid van het werkstuk. Bij een af fabriek 5-assige machine moet je om een werkstuk aan alle zijden volledig af te kunnen werken, het dikwijls op een speciale manier opspannen zodat je ook bewerkingen dichtbij de tafel kunt uitvoeren. Bij een opbouw-as bouw je in feite een brug, zodat het werkstuk vanzelf al hoger opgespannen wordt. De nieuwe 500 HS serie wordt vanaf januari 2014 leverbaar.

De light versie van de boortaptafel van Volumec.
De light versie van de boortaptafel.

Eenvoudigere ET taparm
Bokhoven Tool Managament heeft eveneens een nieuwe light uitvoering van de ET taptafel van Volumec in het assortiment opgenomen. De Italiaanse fabrikant bouwt al langer een werktafel (Joytap) met daaraan gekoppeld een elektrische of pneumatische tapkop, vooral bedoeld voor bedrijven die het draadtappen om welke reden dan ook niet op de machine willen doen. De light versie is aanzienlijk goedkoper, maar daardoor beperkter in de mogelijkheden. Zo is de trapezium knikarm van de Joytap vervangen door een eenvoudiger systeem met twee scharnieren. De elektrische boor met traploos verstelbaar toerental is vervangen door een pneumatische versie met een vast toerental.

Meer informatie:
Bokhoven Tool Management

Pin It on Pinterest