roadmap remanufacturing

Remanufacturing kan van grote economische waarde zijn voor de hightech industrie in Zuid-Nederland. In Nederland wordt deze markt geschat op 1 tot enkele miljarden euro’s per jaar. Tot nog toe is dit echter een ondergeschoven kindje. Daarom hebben High Tech NL, Syntens en enkele ontwikkelingsmaatschappijen een roadmap Remanufacturing opgesteld. Doet de circulaire economie zijn intrede in de high tech maakindustrie?

[quote float=”right”]Remanu-facturing is groeikans voor Nederlandse hightech industrie[/quote]

Jeroen de Groot, ceo van Assembléon, heeft onlangs het eerste exemplaar van deze roadmap Remanufacturing ontvangen, uit handen van Henk Scheepers, voorzitter van High Tech NL. Scheepers ziet remanufacturing als een groeikans voor de Nederlandse hightech industrie. Het is een belangrijke trend in het verduurzamen van de totale productieketen. Assembléon, fabrikant van plaatsingsmachines voor de halfgeleiderindustrie, heeft het inmiddels een integraal onderdeel gemaakt van de klantpropositie. Drijfveren hiervoor zijn, aldus Jeroen de Groot, commitment naar de klant, bescherming van de merknaam en verlenging van de levensduur van machines. Op basis van ervaringen in de VS en het Verenigd Koninkrijk zou alleen de Nederlandse machinebouw er al jaarlijks 300 miljoen euro omzet uit kunnen halen. ASML, Philips Healthcare en Océ halen er nu al ongeveer 0,5 miljard euro omzet uit, inclusief enkele aanverwante activiteiten, zo staat in de roadmap beschreven. Remanufacturing is een interessante markt, is dan ook een van de conclusies in de roadmap.

Hembrug: praktijkcase

De kern van remanufacturing is een gebruikt product terugbrengen naar minstens de initiële performance. Geen reparatie per plekke, nee terug naar de fabriek, helemaal terug brengen naar het oorspronkelijke prestatieniveau of beter en dan weer inzetten bij een (andere) klant. Op die manier dring je verspilling van kostbare grondstoffen en energie terug. Hembrug, fabrikant van ultra precisie harddraaimachines, doet dat eigenlijk al jaren, aldus Robert Nefkens, ceo, die tijdens de overhandiging in een workshop over de eigen praktijk bij Hembrug vertelde. Ook gaf hij enkele concrete voorbeelden, hoe Hembrug hiermee business genereert. Hij schetste zowel de valkuilen als gaf ook tips and tricks voor hightech machinebouwers die rond remanufacturing een nieuwe business willen opzetten.

Circulaire economie

Zo’n idee moet je benaderen vanuit de gedachte van de circulaire economie, vindt Coen Sandrink, projectmanager Maintenance en Service bij de BOM. Probeer de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren. Dat vergt wel dat je intern in je organisatie belemmeringen slecht, zoals de focus op nieuwe producten en vooroordelen over gebruikt.

Clusterprojecten

Tegelijk met de overhandiging van de roadmap, is vanuit InnovatieZuid een programma gestart. De kern hiervan is het promoten van remanufacturing als een essentiele activiteit bij de 150 bedrijven die momenteel bij High tech NL zijn aangesloten. Dat gebeurt in clusters, waarin 4 tot 5 bedrijven onder leiding van een expert werken aan de opzet en uitvoering van een eigen remanufacturing business case. Voorafgaand voert de expert een quick scan uit, een zogenaamde nulmeting om te bepalen of remanufacturing zinvol en kansrijk is in het bedrijf.

FOTO: De overhandiging van het rapport door Henk Scheepers aan Jeroen de Groot (links). (Foto: HighTech NL)

Meer informatie

Download hier de roadmap Remanufacturing. En hier kun je het online lezen.

En wil je meer weten over het Remanufacturing Acceleration Program, dan kun je terecht bij Marko Vreeswijk van Mare Advies

Pin It on Pinterest