komet

Ontwikkelingen aan de gereedschappenkant hebben niet alleen betrekking op het snijgereedschap. Ook gereedschaphouders worden nog steeds verder ontwikkeld. Steeds meer worden electronicacomponenten, zoals meetsystemen en sensoren geïntegreerd. Komet Group laat in een prototype de gereedschaphouder hiervoor zelf de energie opwekken met het Energy Harvesting System.

[quote float=”right”]Koppeling tussen houder en spindelt haalt energie uit rotatie[/quote] Sensoren en andere componenten, en zeker de mechatronische gereedschappen, moeten gevoed worden met elektriciteit. Vaak gebeurt dat via een kabel. Innovatiever zijn de inductieve systemen. Of men gebruikt batterijen, die weer als nadeel hebben dat je ze regelmatig moet vervangen. Net zoals de elektrische auto energie haalt uit het afremmen, zodat je weet een stukje verder kunt rijden, halen de onderzoekers van Komet nu energie uit allerlei zaken rondom de gereedschaphouder. Bewegingen, trillingen, de omgevingstemperatuur en zelfs luchtstromen worden aangegrepen om er energie uit te winnen.

Een schematische voorstelling van het Energy Harvesting System van Komet Group.
Een schematische voorstelling van het Energy Harvesting System van Komet Group.

Op bestaande producten
Het Energy Harvesting System wordt tussen de spindel en het gereedschap geplaatst: aan de ene kant beschikt het systeem over een standaard HSK-koppeling; aan de andere kant het Komet ABS koppelsysteem. Dankzij deze keuze kun je het energieterugwinsysteem op alle bestaande Komet ABS-producten toepassen. De energie wint men terug uit de massatraagheid van het systeem, dat tijdens het afremmen van een sneldraaiende spindel voor energie oplevert. Berekening door de ontwikkelaars bij Komet Group laten zien dat je afhankelijk van de massa en de bouwvorm van de houder, voldoende energie kunt terugwinnen.

Dataoverdracht
Als het systeem in de toekomst op de markt komt, kun je nog meer functies integreren, denkt men bij de Duitse gereedschapfabrikant. Dataoverdracht van wat er daadwerkelijk met de spindel gebeurt naar een monitoringsysteem is slechts een voorbeeld. Verder wil men het Energy Harvesting System zodanig universeel bouwen, dat het op meerdere gereedschaphouders en tasters past, zodat je niet telkens een nieuw systeem hoeft te kopen.

Inductie
Komet Group heeft momenteel wel al een inductiesysteem geïntegreerd in een speciaal gereedschap, om zo draadloos energie over te brengen van de machine naar de sensoren in het gereedschap, of bijvoorbeeld voor Microkom Bluflex, een fijnafstelkop die via bluetooth met een afstandsbediening is verbonden voor een eenvoudige afstelling. De stroomvoorziening van het systeem gebeurt draadloos dankzij de inductie.

Meer informatie
Komet Group

Roco

 

Pin It on Pinterest