dmg mori lasertec

DMG Mori stapt met de Lasertec 65 AdditiveManufacturing in de additive manufacturing wereld. Op Euromold is een conceptstudie getoond van een hybride machine, die het oplassen van metaal combineert met 5-assig frezen in één opspanning. Beide bewerkingen worden afwisselend gedaan, zodat je heel complexe werkstukken kunt maken. De definitieve versie van de machine gaat in 2014 op de IMTS en daarna de AMB in première.

 

[quote float=”right”]Opbouw 20 keer sneller dan bij poeder-bed technologie[/quote]

Je kunt wel zeggen dat het een van de grote verrassingen van Euromold 2013 was: DMG Mori stapt in de laagopbouwtechnologie. Normaal toont de Duits-Japanse machinebouwer geen conceptstudies van machines op beurzen, maar voor deze Lasertec 65 AdditiveManufacturing heeft men een uitzondering gemaakt. “Omdat Euromold het platform is voor deze technologie”, zegt Friedemann Lell, directeur van Sauer Lasertec. Deze DMG Mori dochter heeft de voorbije maanden de hybridemachine machine ontwikkeld, in samenwerking met DMG Mori USA.

lasertec 65 additive manufacturing
Deze conceptstudie heeft DMG Mori op Euromold getoond: laseroplassen en frezen in een machine.

DMU met diodenlaser

De basis is een 5-assige DMU 65 monoblock. Hieraan is een 2kW diodenlaser toegevoegd die het metaalpoeder oplast. Dat gaat met 3,5 kilo per uur. Dit is, aldus Lell, het grote verschil met de poederbed technologieën die metaalpoeder met een lasersmelten. De Lasertec 65 AdditiveManufacturing is tot 20 keer sneller. En doordat je de werkstukken direct 5-assig kunt nabewerken, komen ze in principe kant en klaar van de machine. Het frezen gebeurt afwisselend met het opbouwen. Friedemann Lell heeft tot nog toe niet geloofd in het concept om de laser met een freestechnologie in een machine te combineren. Bij de additive manufacturing biedt het juist wel voordelen, meent hij. “We kunnen namelijk nadat materiaal is opgelast freesbewerkingen doen op vlakken waar je als het werkstuk klaar is, niet meer bij kunt komen.” Daarnaast biedt het opbouwen op een 5-assige tafel het voordeel dat er minder support nodig is, iets waar de poederbedmachines wel rekening mee moeten houden.

lasertec 65 additive manufacturing
Een van de voorbeeldproducten. De onderste rand is gefreesd en geboord voordat de rest van het stuk werd opgebouwd. Het werkstuk, een turbinebehuizing van roestvaststaal is opgebouwd en bewerkt in 5 uur en 6 minuten.

Toepassingen

Toepassingsmogelijkheden zijn er legio, denkt men bij Sauer Lasertec. Olie- en gasindustrie is een voorbeeld. Vooral in de Verenigde Staten bestaat vanuit deze sector veel interesse voor de machine. Luchtvaart is een andere sector die toepassingsmogelijkheden biedt. Juist bij applicaties waarvoor veel materiaal verspaand moet worden, biedt de hybridetechnologie voordelen. Friedemann Lell: “Het materiaalverlies blijft beperkt tot 5 procent, terwijl je met verspande bewerkingen tot wel 95 procent materiaal weghaalt.” Je kunt nu bovendien verschillende materialen combineren in één werkstuk. Er ontstaan ook nieuwe toepassingen omdat je met deze machine grotere werkstukken kunt maken dan met de andere additive manufacturing technieken. Deze zijn tot nog toe veelal beperkt in het bereik omdat ze altijd onder een beschermingsgas werken, wat bij laseroplassen niet nodig is. Dit heeft wel als nadeel dat de Lasertec 65 AdditiveManufacturing geschikt is voor veel verschillende materialen, maar niet voor titaan.

Ook in andere machines

De komende maanden gaat Sauer Lasertec de machine verder ontwikkelen. Veel vragen moeten nog beantwoord worden, laat ook Friedemann Lell doorschemeren. Bijvoorbeeld het effect van de warmte die je inbrengt op het materiaal, hoewel dit tot nog toe geen problemen oplevert. Ook werkt men samen met een softwareontwikkelaar aan CAM-strategieën omdat het oplassen en frezen in een machine een heel andere programmering vereist. In principe denkt DMG Mori deze technologie ook in andere machines in te kunnen zetten..

Seminar in Japan

Vlak voor de zomervakantie heeft Mori Seiki in Japan in het 24e Production Innovation Seminar het thema additive manufacturing aangesneden voor zo’n 40 topklanten uit de hele wereld. Hierin werd op de mogelijkheden van additive manufacturing gewezen. De keynotespreker in Japan was de Zwitserse professor Gideon Levy, verbonden aan de universiteit van St Gallen. Hier kun je de visie van professor Levy lezen die hij eerder dit jaar in Leuven presenteerde tijdens de ISEM-conferentie.

In het volgend digimagazine kun je een uitgebreider artikel over deze hybridemachine lezen. Neem hier een gratis abonnement

 

Meer informatie

DMG Mori Seiki

Sauer Lasertec

2 gedachten over “DMG Mori stapt in additive manufacturing

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest