De medische industrie is een van de sectoren waarin additive manufacturing eigenlijk de hypefase al voorbij, zegt Ralf Schumacher van de vakgroep Medical Additive Manufacturing van de Hochschule für Life Sciences Nordwestschweiz. Met name de mogelijkheid om efficiënt seriegrootte 1 te maken, levert voordelen, evenals de goede aanhechting in het lichaam. 3D printen voor medische toepassingen krijgt op de Metav 2014 extra aandacht.

[quote float=”right”] Metav richt schijn-werpers op medische industrie[/quote]

Ralf Schumacher presenteerde zijn visie onlangs tijdens de Metav-persconferentie in Düsseldorf. De beurs besteedt dit jaar onder de noemer Metal meets Medical opnieuw in een themapaviljoen aandacht aan productietechnologie voor medische toepassingen. Dat gebeurt onder het motto smart solutions more effiency. Bedrijven die deelnemen zijn onder andere DMG Mori Seiki, Renishaw, Sandvik, SolidCAM, Citizen, Siemens, Paul Horn en anderen.

 

3d printen botmateriaal
Envisiontec print al biomateriaal, zoals deze hulpmiddelen om botbreuken te helpen genezen. Volgens de Zwitserse onderzoeker staat deze ontwikkeling nog aan het begin.

Nieuwe impuls 3D printen

Schumacher ziet een aantal voordelen aan 3D geprinte prothesen, zoals het feit dat je efficiënt seriegrootte 1 kunt produceren én dat de ruwe oppervlaktestructuur van de additive manufacturing delen nu juist een voordeel blijkt te zijn. De cellen in het lichaam hechten zich eenvoudig aan deze structuur. Volgens de Zwitser zijn er de afgelopen jaren al duizenden implantaten vervaardigd via additive manufacturing. Hij verwacht overigens dat in de loop van 2014 de technologie een nieuwe impuls gaat krijgen. “Want dit jaar lopen enkele patenten af. Dat zal een nieuwe impuls aan de ontwikkeling geven.” Hij rekent er dan ook op dat additive manufacturing voor onder andere medische toepassingen een geaccepteerde technologie wordt. Ook Matthias Luik, hoofd R&D bij gereedschappenfabrikant Paul Horn, ziet veel potentieel in de technologie. “Additieve technieken maken componenten met heel nieuwe functies mogelijk, die we met verspaning niet kunnen produceren. Dit soort bewerkingstechnieken vergroten de mogelijkheden van de onderdelenproductie.”

 

3d printen
Ralf Schumacher: geaccepteerde technologie.

Materialen

Een van de punten waar op de Metav extra aandacht naar uitgaat, zijn de materialen voor medische toepassingen. Veelal gaat het om medisch kobaltchroom, roestvaststaal, keramiek maar ook magnesium. Ook bij 3D printen speelt de materiaaldiscussie. Volgens Michael Eichmann, directeur van Rapid Technologies Consulting, is het aan te raden voor medische toepassingen materiaal te kopen van de leverancier van de lasersmeltmachine. In de markt woedt namelijk momenteel een discussie over de materialen, omdat sommige leveranciers van de hardware alleen eigen materialen toestaan en gebruikers de indruk hebben dat hierdoor prijzen hoog blijven. “De goede zijn hier open in. Bij high end toepassingen moet je echter zeker zijn,” aldus Eichmann. Hij verwacht dat de kosten van materialen voor 3D printen in de komende jaren omlaag zullen gaan. “Maar ben ook eerlijk: de leveranciers investeren veel in certificering. Die investering willen ze terugverdienen.”

 

De Metav vindt van 11 – 15 maart plaats in Messe Düsseldorf.

In het volgend digimagazine gaan we uitgebreid in op de nieuwe ontwikkelingen in 3D printen. Neem hier een gratis abonnement.

 

1 gedachte over “3D printen niet meer weg te denken in medische industrie

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest