De Duitse fabrikanten van precisiegereedschappen gaan ervan uit dat hun klanten dit jaar niet langer terughoudend zullen zijn wat investeringen betreft. Ze rekenen op een groei van de omzet met 4 procent. Een probleem voor de komende jaren is echter de hoge prijs van APT, de grondstof voor hardmetaal. In een Duitse studie die in februari bekend wordt gemaakt, bestempelen experts de markt voor wolfraam als kritisch. In de toekomst kan een tekort voor prijsstijgingen en leveringsrisico’s zorgen.

[quote float=”right”]2014 groei in automobiel en machinebouw[/quote]

Dat heeft Lothar Horn, voorzitter van de VDMA Präzisionswerkzeuge, bekend gemaakt bij de presentatie van de cijfers over 2013. Die laten een positief beeld zijn, met name te danken aan de goede 2e helft van het jaar. De Duitse fabrikanten van snij- en opspangereedschappen sluiten het jaar af met een recordomzet: 4 procent meer dan het jaar eerder, 8,7 miljard euro. Ook dit jaar rekenen de fabrikanten op een groei met 4 procent. 2014 zou dus een nieuw recordjaar kunnen worden.

 

Lothar Horn: positieve vooruitzichten voor gereedschapsmarkt.
Lothar Horn: positieve vooruitzichten voor gereedschapsmarkt.

Alle machinebouwlanden rekenen op groei in 2014

De verwachte groei komt mede doordat dit jaar alle belangrijke machinebouwlanden een hernieuwde groei verwachten. “Daarmee staat de groei in de machinebouw op een stevig fundament en is minder afhankelijk van enkele groeimarkten”, zegt Horn. Ook de buurlanden van Duitsland vertonen weer groei. Dat levert positieve vooruitzichten voor de branche. De andere belangrijke markt, automobielindustrie, blijft het eveneens goed doen.

Grondstoffencrisis

Een punt van zorgen voor Lothar Horn is de grondstoffenmarkt. “Beschikbaarheid en de kosten herinneren ons eraan dat we daadwerkelijk met schaarse grondstoffen te maken hebben.” Hij wijst onder andere op de prijs van APT, een belangrijke grondstof. Deze prijs is in een jaar tijd gestegen met ruim 30 procent tot rond de 400 U$. Tot 2005 schommelde de prijs tussen de 50 en 100 U$ / mtu. Ook wolfraam zelf is tussen 2009 en eind 2013 praktisch in prijs verdubbeld. Voor de volhardmetalen gereedschappen zou de beschikbaarheid van Wolfraamcarbide een probleem kunnen worden. Hardmetalen gereedschappen bestaan voor 90 procent uit dit materiaal. Ook HSS-gereedschappen zijn haast ondenkbaar zonder aandeel Wolfraamcarbide. In februari komt het Duitse agentschap voor grondstoffen (DERA) met een onderzoek naar APT naar buiten. Lothar Horn heeft al inzage gehad. “De DERA-experts komen tot de conclusie dat de Wolfraammarkt tegenwoordig als kritisch gezien moet worden. De analysen tonen dat ook in de nabije toekomst een gebrek aan voldoende aanbod kan leiden tot hogere prijzen en leveringsrisico’s.”

 

Ondanks dat er nieuwe mijnen worden geopend, dreigt in 2017 een tekort aan wolfraam.
Ondanks dat er nieuwe mijnen worden geopend, dreigt in 2017 een tekort aan wolfraam.

Tekort in 2017

Momenteel heeft China 83 procent van de voorraad in handen. Door het openen van nieuwe mijnen, neemt dat tegen 2017 af tot 65 procent aldus de DERA-studie. Bij een jaarlijkse groei van de vraag met 5,6 procent is er desondanks in 2017 een tekort van 8800 ton Wolfraam. Zelfs als de groei lager uitvalt, 4,3 procent per jaar, dan bedraagt het tekort nog altijd 1200 ton. Het Duitse agentschap gaat er vanuit dat door de nieuwe projecten er de komende jaren 22.000 ton extra op de markt gaat komen.

 

Deze grafiek laat zien dat China steeds minder wolfraam exporteert.
Deze grafiek laat zien dat China steeds minder wolfraam exporteert.

Rol China

China speelt hierin een sleutelrol. China is namelijk de grootste producent van Wolfraam ter wereld, maar exportquota en -belastingen beperken de vrije handel in het basismateriaal. De geplande nieuwe mijnbouwprojecten in landen als Australië, Canada, Korea, Engeland en Spanje doen niets af aan de krappe wereldmarkt, denkt de voorzitter van de VDMA Präzisionswerkzeuge. “De afhankelijkheid van China wordt weliswaar minder, onder de streep blijft het een schaars materiaal. Een ontspanning van de markt is dan ook niet in zicht.” Daarom blijft het voor de gereedschapfabrikanten een uitdaging om efficiënte gereedschapsconcepten te ontwikkelen.

 

Meer informatie

VDMA Präzisionswerkzeuge

Pin It on Pinterest