Concept Laser heeft een nieuw ontwikkelingscentrum geopend. Dat schept ruimte om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar testen voor klanten die willen investeren in de lasersmelttechnologie. Alleen al afgelopen jaar zag Concept Laser deze aanvragen met 30 procent toenemen. “Het nieuwe R&D centrum tilt onze capaciteiten naar een nieuw niveau, kwantitatief zowel als kwalitatief”, zegt Florian Bechmann, hoofd ontwikkeling.

[quote float=”right”]Concept Laser ziet aanvragen voor testen met 30 procent groeien[/quote]

Het nieuwe R&D centrum van Concept Laser is 600 m2 groot. Hier staat onder andere de X line 1000 R, de XXL lasercusing machine die het concern samen met partners als Fraunhofer ILT en Daimler heeft ontwikkeld. Een van de ontwikkelingen die er staan aan te komen, is het uitbreiden van het laservermogen van de machines. In de XXL-machine is Concept Laser al van 400 W naar 1 kW gegaan; in de toekomst zullen 2, 4 en nog meer van dergelijke laserbronnen parallel werken in één machine. Deze multilasertechnologie zal de snelheid waarmee stukken worden opgebouwd significant verhogen. Talrijke toepassingen in de medische industrie, lucht- en ruimtevaart en automotive zullen voor een paradigmashift gaan zorgen, voorspelt Bechmann. Hij benadrukt ook het ecologisch aspect van additive manufacturing: lasercusing is een milieuvriendelijke productietechniek. Centraal in de verdere ontwikkeling van additive manufacturing bij Concept Laser staan veiligheid, automatisering en kwaliteitscontrole.

BU 1b - DSC_0090_bearbeitet-201-10-2014
Florian Bechmann, hoofd ontwikkeling bij Concept Laser.

De groei van additive manufacturing komt momenteel vooral uit Europa. Astrium Space Transportation, onderdeel van EADS, het German Aerospace Center en tal van Europese projecten zoals Amaze zijn momenteel de aanjagers van de verdere ontwikkeling van deze technologie. Daarnaast wijst Bechmann op de impuls vanuit de aan NASA gerelateerde bedrijven en projecten. Een van de eigenschappen van al deze projecten is dat ze omgeven zijn met vertrouwelijkheid. Dat is voor Concept Laser de reden geweest om het nieuwe ontwikkelcentrum te bouwen, los van de bestaande productie. “Dit geeft ons de kans om discrete innovaties te ontwikkelen in een afgeschermde omgeving.” Concept Laser past in het ontwikkelcentrum het drie stappenplan toe: prototypebouw in de alphafase; praktische testen in de betafase en de marktlancering van nieuwe producten in de derde fase.

BU 2 - Entwicklungzentrum Concept Laser01-10-2014
Zo ziet het nieuwe ontwikkelcentrum in Lichtenfels eruit.

In het nieuwe centrum is een deel gereserveerd voor materiaalonderzoek. Het Duitse bedrijf merkt een groeiende interesse van klanten voor dit deel van de technologie. Ze willen in toenemende mate speciale samenstellingen van de poeders of stellen specifieke eisen aan het geprint eindwerkstuk. Aan de engineers van Concept Laser de taak de samenstelling van de poeders en certificering ervan hierop af te stemmen. Men wil in de nabije toekomst de activiteiten op het gebied van materialen en de certificering ervan uitbreiden.

 

Concept Laser op de jongste editie van EuroMold.
Concept Laser op de jongste editie van EuroMold.

Meer informatie

Concept Laser

Landré (dealer in de Benelux)

 

Pin It on Pinterest