Römheld

Klem- en opspangereedschappen worden in de toekomst intelligenter. Uiteindelijk zullen ze een eenheid vormen met de besturing van de CNC-machine. Via sensoren registreert de besturing of het werkstuk met voldoende kracht is opgespannen om een foutloze bewerking mogelijk te maken. Dat verwacht Hans-Joachim Molka, plaatsvervangend voorzitter van de vakgroep Precisiegereedschappen van de VDMA en directeur van Römheld.

 

[quote float=”right”]Voor het eerst forum Opspantechniek op Metav 2014 [/quote]

Op de komende Metav in Düsseldorf haalt het Fachverband Präzisionswerkzeuge van de VDMA het thema opspangereedschappen voor het voetlicht. Woensdag 12 maart vindt er een congres plaats over optimale bewerkingsprocessen door innovatieve opspantechnologie. De aanbieders van deze technologie merken namelijk dat opspanmiddelen vaak te laat in het aankoopproces ter sprake komen. De betekenis, zo constateert Hans-Joachim Molka, wordt nog al eens onderschat. Hij ziet dat verspaners investeren in een nieuwe machine maar willen doorgaan met de gereedschaphouder die ze al jarenlang gebruiken. “Ze kopen de meest nauwkeurige machine, maar als je dan bespaart op de gereedschaphouder haal je al de eerste fouten in de werkstukken”, waarschuwt de vice-voorzitter van de Duitse precisie gereedschapsfabrikanten. Onbalans kan desastreus uitpakken, niet alleen wat betreft de kwaliteit van je werkstuk, ook wat betreft de standtijd van je gereedschappen. Trillingen kunnen bijvoorbeeld ontstaan doordat de hydraulische spankrachten niet constant zijn. Vervuiling en slijtage hebben eveneens een negatief effect.

Hans-Joachim Molka
Hans-Joachim Molka, vice voorzitter van de VDMA Präzisionswerkzeuge.

Balans nodig

De boodschap van Molka is eigenlijk dat machine, gereedschapopname en werkstukopspanning een drie-eenheid vormen, waarbij de zwakste schakel het succes bepaalt. Een slechte werkstukopspanning leidt tot maat- en vormonnauwkeurigheden. Römheld kent uit eigen onderzoeken het effect van slechte opspanning op de nauwkeurigheid. Een werkstuk dat verkeerd hydraulisch wordt opgespannen, kan over een lengte van 400 mm al een doorbuiging laten zien van 0,37 mm. Met een zwenkspanner breng je de vervorming al terug tot 0,02 mm. “En door op onze zwenkspanner de Einde Elementen Methode los te laten, hebben we de vervorming weten te verminderen tot 0,01 mm. Dat willen we op een forum als Metav laten zien.”

Industrie 4.0

Dit zijn echter nog allemaal mechanische ontwikkelingen die de spantechnologie nauwkeuriger maken. Op termijn ziet Molka opspantechniek geïntegreerd worden in het totale bewerkingsproces. “We gaan naar draadloze drukbewaking in opspanmiddelen. Door sensoren te koppelen aan de besturing, kan deze zien of de opspanning van het werkstuk goed is.” De sector is bezig met de stap naar Industrie 4.0 te zetten. De ultieme stap in deze richting is een opspangereedschap dat zich automatisch aanpast aan de bewerking die wordt gedaan. Bij het ruwen wordt met een andere druk opgespannen dan bij het nafrezen. “Deze druk wordt vanuit de besturing automatisch geregeld via drukventielen”, verduidelijkt Hans-Joachim Molka deze toekomstige ontwikkeling. Römheld is daar al mee bezig in de R&D afdeling.

Elektrisch spannen

Molka gelooft nog niet in een grote doorbraak van elektrisch gereedschap opspannen. Bij toepassingen waar het niet anders kan, bijvoorbeeld in de voedingsmiddelenindustrie, is dit een alternatief, bij andere toepassingen niet. De plaats die het in beslag neemt, is een probleem. Puur omwille van het energieverbruik hoef je, denkt Mola, evenmin over te stappen van hydraulisch naar elektrisch klemmen. “De hydraulische aggregaten kunnen nog veel zuiniger.”

Forum opspantechniek

Tijdens de Metav (11 tot en met 15 maart in Düsseldorf) vindt er voor het eerst een forum Opspantechniek plaats. In lezingen wordt niet alleen ingegaan op het thema werkstukopspanning, ook wordt naar het opspannen van gereedschappen gekeken. Dit forum wordt georganiseerd door de VDMA Präzizionswerkzeuge. Sprekers komen van Römheld, Andreas Maier, Schunk, Haimer en Mapa-Gruppe. Het forum vindt plaats van 10 tot 13.00 uur in het congrescentrum naast de beurs in Düsseldorf. Meer informatie hierover vindt je hier.

Meer informatie

Römheld

Laagland (dealer Nederland)

 

Pin It on Pinterest