Okuma dream site 1

Een kijkje in de nieuwe fabriek. Hier worden onder andere de geleidingen op het de machinebed bewerkt met Waldrich Coburg slijpmachines, voorzien van Okuma’s eigen OSP-besturing.

Okuma ziet het aantal orders aantrekken. In het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar 2013/2014 is het aantal orders gestegen met ruim 13 procent. De Global 70 strategie die het Japanse concern dit fiscaal jaar gelanceerd heeft en de nieuwe fabriek, Dream Site 1, moeten de export en de orderstroom verder aanwakkeren.

 

[quote float=”right”]Dream Site 1 operationeel: kortere doorlooptijd, lagere productie-kosten[/quote]

Onlangs heeft de Japanse machinebouwer Okuma de kwartaalresultaten bekend gemaakt. De omzet blijft echter achter bij de verwachtingen door de effecten van de zwakke markt in de tweede helft van het vorige boekjaar. De orderportefeuille ontwikkelt zich daarentegen wel goed. Tegenover 325 nieuwe orders in het eerste kwartaal van het boekjaar 2013, heeft Okuma in het tweede kwartaal 390 nieuwe machines verkocht. Ten opzichte van het vorige boekjaar zijn er tot nog toe 14 procent meer machines verkocht. Noord Amerika blijft het goed doen, maar ook in Europa groeit het aantal nieuwe orders gestaag.

Groter exportaandeel

Het concern wil echter marktaandeel winnen. Daar moet onder andere de Global 70 strategie aan bijdragen. Deze staat voor het vergroten van het exportaandeel in de omzet naar 70 procent, door meer te verkopen in de VS en Europa. Nu boekt Okuma ongeveer 63 procent van de omzet buiten Japan. Om dit doel te bereiken richt de machinebouwer zich onder andere op groeimarkten en veelbelovende industriesegmenten. Een van de belangrijkste sectoren waar de aandacht naar uit gaat is de luchtvaartindustrie. Daarnaast wil men profiteren van de wereldwijde groei in de automotive industrie. Andere onderdelen van de Global 70 strategie zijn het ontwikkelen van premium productenstrategieën. Daarmee bedoelt Okuma technologie die niemand anders heeft.

 

Okuma dream site
Okuma’s FMS

Drie pijlers onder Intelligent Technologies

Een voorbeeld hiervan is het Intelligent Technologies Concept, dat nauwkeurigheid en productiviteit van de machines vergroot . Dit bestaat uit drie onderdelen: het Thermo Friendly concept, dat de machines stabiel houdt ondanks temperatuurschommelingen; Machining Navi, dat automatisch chatter herkent en de freesparameters bijstuurt zonder aan productiviteit in te leveren; en het op de EMO bekroonde 5-assig Auto Tuning System. Met dit softwarepakket kan de machinebediener relatief eenvoudig alle vijf de assen van de machine controleren op hun nauwkeurigheid en 11 typen geometrische fouten identificeren en herstellen.

 

okuma
Okuma kiest net als veel Duitse machinebouwers ervoor om veel onderdelen zelf te produceren.

Nieuwe fabriek

Het derde onderdeel van Global 70 strategie is kostenreductie. Daartoe heeft de machinebouwer in Japan de eerste fase van Dream Site 1 (23.600 vierkante meter) in gebruik genomen. Deze nieuwe fabriek moet leiden tot lagere productiekosten en halvering van de doorlooptijd. Dream Site 1 werd vorige maand voor het eerst geopend voor het publiek tijdens de Okuma Machine Fair in Japan. Okuma heeft hierin 56 miljoen euro geïnvesteerd, onder andere in Fastems productiecellen. De grootste meet 120 meter. In de nieuwe fabriek is de productie veel verder geautomatiseerd dan in de oude fabriek. Het gaat wel om flexibele automatisering want Dream Site 1 is ontwerpen voor kleine series CNC-machines de bekende high mix low volume productie. Okuma heeft veel ICT-technologie geïntegreerd, onder andere voor een eenvoudige afstemming tussen wat de assemblageafdeling nodig heeft en de productie van de componenten elders in de plant. Het Amerikaanse Modern Machine Shop heeft de plant bezocht, leer hier hun verhaal.

 

In het digimagazine van januari verschijnt een uitgebreider artikel over het Thermo Friendly Concept aan de hand van het nieuwe verticaal bewerkingscentrum MP-46V. Dit werd recent in Krefeld op de huisshow van Makino Europe gedemonstreerd.

Foto’s: Okuma

Meer informatie

Gelderblom

 

Pin It on Pinterest