Soms heb je voor een mooie afwerking van een freesstuk niet genoeg aan 10 of 15.000 toeren van je spindel. Air Turbine Technology levert voor die toepassingen luchtaangedreven freesspindels, die in een standaard freesmachine gebruikt kunnen worden. Hiermee verander je een standaard machinel in een machine die tot 90.000 toeren per minuut maakt. Het Amerikaanse concern levert dergelijke toerentallen ook af in de handgereedschap.

 

 

We hebben er al twee jaar geleden over geschreven, de lucht aangedreven hoogtoeren spindels van het Amerikaanse Air Turbine Technology. Toen werden ze gedemonstreerd op de Metav in Düsseldorf. Inmiddels heeft Dormac CNC Solution ze in het programma opgenomen. Het Amerikaanse bedrijf heeft voor een andere technische oplossing gekozen bij de bouw van deze spindels. Allereerst is er de speciale O-ring, die ervoor zorgt dat naarmate de druk op de frees toeneemt, meer lucht wordt ingenomen. Daardoor slaagt men erin om het toerental en koppel tijdens het frezen constant te houden, ook als de belasting van de frees verandert. Bij andere luchtspindels is dat vaak een belangrijke tekortkoming. De andere innovatie is dat men keramische lagers gebruikt en er behalve de turbine voor de rest geen bewegende delen zijn, die kunnen slijten. Met 6,2 bar perslucht kun je de freesspindels al bedienen. In principe is dit de standaard perslucht die aanwezig is. Nauwkeurigheden tot 2 µm zijn haalbaar, aldus Kemma Dodds van Air Turbine Technology, die onlangs tijdens het open huis van Dormac een demonstratie gaf.

 

air turbine
Het eindresultaat van het nafrezen met de luchtaangedreven spindel.

Toepassingen

De toepassing moet je vooral zoeken in het aanbrengen van fijne graveringen of het semi polijsten van een freesdeel. Toepassingen zijn te vinden in zowel de standaard tapboorcentra van bijvoorbeeld Fanuc en Haas, maar ook in high end machines van DMG Mori. Air Turbine levert meerdere opnamemogelijkheden, uiteenlopend van BT 30/40/50 tot HSK A63, A80. Ook is er een speciale unit leverbaar zodat de spindel in het gereedschapmagazijn kan worden geplaatst en automatisch als gereedschapswissel kan worden gebruikt. Hiervoor zijn standaard oplossingen zowel als merkgebonden adapters beschikbaar.

Handgereedschap

De Amerikanen bouwen zo’n high speed spindel ook in een handgereedschap in. Het bijzondere hieraan is dat men erin slaagt om de ergonomische belasting van het gereedschap tot een minimum te beperken. De spindel werkt namelijk trillingsvrij. Ook bij het handgereedschap komt men tot 90.000 toeren per minuut.

 

 

Pin It on Pinterest