VDW

De Duitse machinebouwers zijn positief over de Europese markt. Na twee jaar stagnatie zal ook hier het investeringsklimaat aantrekken. Er volgt een stabiele trendomkeer. Voor de wereldwijde afzet rekenen de VDW-leden opnieuw op groei van de omzet: 4 procent meer in 2014. Afgelopen jaar hebben vooral de Duitse klanten de sector aan goede cijfers geholpen, nu de export het in 2013 heeft laten afweten.

 

[quote float=”right”]Duitsland passeert Japan als machine-bouwland[/quote]

Dat maakt de Verein Deutsche Werkzeugmaschinenindustrie (VDW) bekend bij de presentatie van de jaarcijfers over 2013. In dat jaar hebben de machinebouwers hun gezamenlijke omzet zien groeien naar 14,5 miljard euro, een toename van 2 procent ten opzichte van een jaar eerder. Voor 2014 rekenen ze op een omzet van 15,1 miljard euro. “Hiermee zetten we opnieuw een record”, aldus voorzitter Martin Kapp. Het optimisme is gebaseerd op de verwachtingen over de wereldwijde economische ontwikkelingen zoals Oxford Economics die voorspelt. Het Britse instituut rekent op een groei van de wereldeconomie met 2,9 procent, een groei van de industrie met 4,6 procent en een groei van de investeringen met 4,3 procent. Het gebruik van gereedschapmachines zal dit jaar wereldwijd met 5 procent groeien, verwacht Oxford Economics. De VDW rekent voor de Duitse machinebouwers op 4 procent groei. Vooral de VS en Azië trekken de kar.

Zilver voor Duitsland

Na China is Duitsland de grootste producent van gereedschapmachines. Vóór Japan, laat de VDW weten. Maar Duitsland is een van de weinige machinebouwlanden die de omzet vorig hebben zien toenemen. Wereldwijd is de productie van machines namelijk – gerekend in euro’s – met 13 procent gekrompen. Vooral Japan heeft het volgens de VDW moeilijk gehad. De waarde van de Japanse machineproductie is vorig jaar gedaald met 35 procent (de helft komt door de waardedaling van de Yen). Martin Kapp zegt dan ook dat de Japanse machinebouw nog weinig voordeel heeft ondervonden van het economisch stimuleringsprogramma dat tot een forse waardedaling van de Yen heeft geleid. De Japanse export is eveneens met 35 procent gedaald, waarvan de helft is toe te schrijven aan de waardedaling van de Yen. De Japanners blijken hiervan niet te kunnen profiteren op de exportmarkten, ondanks dat veel Japanse machinebouwers het vergroten van de export als een van hun doelstellingen voor de komende tijd hebben.

Werkgelegenheid op niveau 1994

De sterke positie van de Duitse machinebouwindustrie vertaalt zich in veel arbeidsplaatsen. In 2013 groeide het aantal werknemers met 3 procent tot gemiddeld 71400. Het is sinds 1993 geleden dat de werkgelegenheid in de Duitse machinebouw zo hoog is geweest. De Duitse machinebouwers gaan echter ook meer en meer in andere landen produceren. Van de totale waarde van 14,5 miljard euro hebben ze voor meer dan 2 miljard euro buiten Duitsland geproduceerd. In tien jaar tijd hebben ze daarmee hun buitenlandse productie verdubbeld. Ook in het buitenland groeide het aantal medewerkers tot net geen 8500. Met name in China groeide het aantal sterk.

 

 

 

Pin It on Pinterest