Hembrug Machine Tools laat op de Techni-Show de mogelijkheden zien van het submicron precisieharddraaien van nonferro materialen. Dit diamantdraaien wordt gebruikt in de laatste fase van het productieproces om vormnauwkeurigheden van ≤ 0,25 µm en oppervlaktenauwkeurigheid (Ra) van ≤ 0,01 µm te bereiken. De supernauwkeurige machines bieden echter ook andere toepassingsmogelijkheden zoals het combineren van harddraaien en slijpen.

 

[quote float=”right”]Eénduizendste millimeter nauwkeurig[/quote]

Hembrug past deze technologie toe op de Mikroturn draaimachines. De Mikroturn 100 is onder meer geleverd aan het Zwitserse onderzoeksinstituut PSI en Oerlikon Mechatronics AG voor het draaien van ultraprecisie OFC (Oxygen Free Copper) segmenten. Met het diamond turning proces op de Mikroturn 100 draaimachines worden deze koperen segmenten tot op 1 duizendste millimeter nauwkeurig geproduceerd. Voor deze applicatie is de Mikroturn 100 draaimachine uitgevoerd met extra voorzieningen voor trillingsdemping en een speciaal ontwikkelde hydrostatische torque motorspil met verbeterde rondloop nauwkeurigheid. De ultraprecisie OFC (Oxygen Free Copper) segmenten zijn bedoeld voor de bouw van de 700 m lange SwissFEL lineaire deeltjesversneller van het Paul Scherrer Institut PSI. Oerlikon Mechatronics AG heeft de productie van 11.752 segmenten in opdracht genomen, en zal uiteindelijk medio 216 de laatste segmenten leveren.


Kansrijk in Nederland

Het diamantdraaien vraagt om een machine met een zeer hoge statische, dynamische en thermische stabiliteit. De Mikroturn draaimachines zijn gebouwd op frames uit natuurgraniet en bieden in combinatie met de hydrostatisch gelagerde spillen en geleidingen de hoogst mogelijke machinestabiliteit. Doorgaans wordt deze Nederlandse machine wereldwijd gebruikt voor het ultraprecisie bewerken van gehard staal. Hembrug ziet voor de Nederlandse maakindustrie veel mogelijkheden om materialen als aluminium, koper en optische componenten volgens dit proces ultraprecisie te draaien.

Harddraaien en slijpen

Een andere toepassing van de Hembrug draaimachines is het combineren van harddraaien en slijpen. Dat wordt bijvoorbeeld toegepast bij lange boringen, omdat het draaigereedschap dan niet stabiel genoeg is voor een zeer hoge rechtheid van de boring. “Zelfs hardmetalen beitels zijn daarvoor te slap. Met onze software calculeren we de onnauwkeurigheid en slijpen deze weg”, verduidelijk Huub Balm, internationaal salesmanager bij Hembrug. Eigenlijk spreekt hij liever over ‘uitvonken’, omdat de bewerking in tegenstelling tot het gewone slijpen zo goed als droog gebeurt, zonder gebruik van koelsmeeremulsies. Een ander voorbeeld dat Huub Balm geeft, is het bewerken van de injectorbody van een piëzogestuurde injector. Het cilindrisch deel wordt finish hardgedraaid. Omdat het gereedschap niet onderin het product komt, wordt onderin nog met de slijpspindel een vlak geslepen. “Kwaliteit is bij deze gecombineerde bewerkingen altijd de belangrijkste factor.”

 

Lees hier een interview met Robert Nefkens, ceo van Hembrug in InduVisie

Hembrug staat op de Techni-Show in hal 12 stand D049

 

Meer informatie

Hembrug Machine Tools

1 gedachte over “Hembrug toont submicron precisieharddraaien op de Techni-Show

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest