De druk op verspaners om direct een goed stuk te maken neemt toe. First part right is het antwoord op de alsmaar kleinere series in Nederland. Samen met een aantal exposanten laten het Verspanersforum en Made-in-Europe in samenwerking met de beursorganisatie op de Techni-Show live zien hoe je dit aanpakt. In vijf kwartier tijd op de beurs van CAD-tekening tot gecontroleerd eindproduct.

[quote float=”right”]Verspaners-forum en Made-in-Europe gidsen van guided tour Verspaning Techni-Show[/quote]

Bezoekers van de Techni-Show kunnen zich aanmelden voor de guided tour Verspaning. Hieraan nemen deel Seco Tools, Bemet, LCMC, Dymato, Mazak, Mitutoyo en Renishaw. In vier stappen tonen zij hoe je in de verspaning first part right bereikt. Het onderdeel dat verspaand wordt is van roestvaststaal 303 rond 100 mm. Het materiaal wordt beschikbaar gesteld door Stappert.

TS_icoon_guided_tour_verspaningKleinserie productie

“Nederland is geen land meer voor massaproductie. Kleine series complexe producten., daar gaat het om. Om concurrerend te zijn, moet je ook dergelijke producten productief verspanen en moet het eerste stuk dat van de machine komt meteen goed zijn”, zegt Harm Kort, voorzitter van stichting Verspanersforum over het idee achter deze guided tour. Hij is ervan overtuigd dat iedere verspaner dit kan, mits je de goede stappen zet en de moderne technologie gebruikt, zoals CAM-programmeren, compleet bewerken op de machine en controleren. “Als je deze stappen goed opvolgt, kun je enkelstuks en kleine series productief verspanen. Dat gaan we op de Techni-Show laten zien.”

Hierboven zie je al een eerste simulatie op de Mazak, gemaakt door LCMC.

Twee starts per dag

Er zijn twee rondleidingen per dag, om 11.00 en om 13.00 uur. Eén rondleiding gaat in op high mix low volume; de andere op effectief verspanen van complexe precisiecomponenten. Harm Kort en Gerrit van der Linde van het Verspanersforum zeggen gaandeweg de voorbereidingen steeds enthousiaster te worden over het concept van de guided tour. Ook de exposanten die mee willen doen, zijn dit omdat een beursbezoek hiermee verbreed en verdiept wordt. De meerwaarde die de afzonderlijke technologieën in hun samenhang kunnen bieden, worden in vijf kwartier duidelijk geïllustreerd. Ook marktmanager van de Techni-Show Gert Jan Braam is blij dat er naast de plaatwerktours ook een verspaningstour aan de beurs wordt toegevoegd. “Het sluit precies aan op wat de Techni-Show is: een beurs waarop je de techniek kunt ‘zien, ruiken, proeven en voelen’.”

De exposanten

Deelnemers aan de guided tour verspaning krijgen na een korte inleiding op de stands van Bemet en LCMC uitleg over de mogelijkheden van CAM-programmeren, de koppeling met ERP en speciale freesstrategieën; daarna gaat Seco Tools in op de juiste gereedschapskeuze voor first part right. Op de stands van Dymato en Mazak worden de mogelijkheden van compleet bewerken getoond. Mazak freest op een Integrex een werkstuk dat het Verspanersforum speciaal voor de Techni-Show heeft ontworpen. Bij Dymato wordt een onderdeel van een Harley Davidson compleet afgewerkt. Dat het eerste stuk daadwerkelijk correct is, wordt bij respectievelijk Mitutoyo en Renishaw gecontroleerd. De guided tour duurt 5 kwartier. Per rondleiding is het aantal plaatsen beperkt tot maximaal 15. Inschrijven kan via de registratiemodule van de Techni-Show.

Meer informatie

Bemet

Dymato

LCMC

Mazak

Mitutoyo

Renishaw

Seco Tools

Verspanersforum

 

Pin It on Pinterest