DMG Mori ecoline

De ecoline is een van de succesnummers van DMG Mori.

DMG Mori rekent dit jaar op een verder groei van de orderintake. Vooral de tweede helft van het jaar moet de groei aantrekkenofschoon ook het lopend kwartaal goed is. DMG Mori verwacht dit kwartaal voor 550 miljoen euro’s nieuwe orders binnen te slepen, zowel voor machines als andere activiteiten.

Omzet 2012: 2 miljard; winst 93,2 miljoen euro

Dat heeft topman Rüdiger Kapitza bekend gemaakt tijdens de presentatie van de jaarcijfers van het Duits-Japanse concern. 2013 is een recordjaar geweest: de omzet bedroeg 2,054 miljard euro voor het totale concern, waarvan 1,209 miljard in CNC-machines (in 2012: 1,175 miljard)); de winst na belastingen steeg naar 93,2 miljoen euro. Alleen de orderintake daalde met 7 procent naar 2,1 miljard euro.

 

sauer ultrasonic 30
De Ultrasonic 30 linear van dochter Sauer

Beter dan de markt

Hiermee doet het concern het beduidend beter dan de totale markt, aldus Rüdiger Kapitza. Deze kromp volgens de cijfers van de VDW verleden jaar met 12,1%. Als je dieper in de cijfers duikt, zie je dat deze enigszins vertekend worden door een forse daling van de markt voor CNC-machines in met name China. De VDW rekent erop dat daar de markt met eenvijfde is gekrompen, maar het blijft de grootste markt, gevold door de VS en daarna pas Duitsland zelf. Feit blijft dat DMG Mori het voorbije jaar als een recordjaar in de boeken schrijft. En de cijfers zijn beter dan een jaar geleden nog tijdens de presentatie van de cijfers over 2012 werd verwacht.

2014: DMG Mori komt goed uit de startblokken

Interessanter is natuurlijk te zien hoe 2014 is gestart. Kapitza zegt dat de Duitse gereedschapmachine-industrie profiteert van de positieve economische vooruitzichten. Begin dit jaar zijn de orders toegenomen. Tijdens de huisshow in Pfronten werd voor 167,6 miljoen euro aan contracten ondertekend (in 2013: 150,5 miljoen euro); op de CCMT in Shanghai werden 111 machines verkocht ter waarde van 16,1 miljoen euro en twee weken geleden op de Metav in Düsseldorf werden 206 machines verkocht voor een totaal bedrag van 47 miljoen euro. Twee jaar geleden sloot Gildemeister (zoals het concern toen nog heette) op de Metav verkooporders af voor 181 machines ter waarde van 41,5 miljoen euro. Dit jaar trok de Metav 9000 bezoekers minder.

 

DMG Mori verkocht op de Metav niet alleen nieuwe machines, ook gebruikte.
DMG Mori verkocht op de Metav niet alleen nieuwe machines, ook gebruikte.

Verder groeien

De positieve start versterkt het vertrouwen dat de concernleiding heeft. Onlangs gaf in Japan topman Mori ook al aan voor het nieuwe gebroken boekjaar 2014/2015 op een groei van 15 procent te rekenen. Vooral de tweede helft van dit jaar zal de markt aantrekken, denkt Kapitza. Dat komt mede doordat er in het najaar belangrijke beurzen zijn: de AMB in Stuttgart en de JIMPTOF in Japan, noemt hij met name. In de VS vindt in de week voorafgaand aan de ABM de IMTS in Chicago plaats, voor de Amerikaanse markt dé belangrijkste machinebeurs.

 

Meer informatie

DMG Mori

 

Pin It on Pinterest