Kuka LBR

Siemens heeft de eerste 7-assige Kuka LBR iiwa Springer robot in gebruik genomen. In de motorenfabriek in Bad Neustadt belaadt deze experimentele robot een CNC-bewerkingscentrum, reinigt de gefreesde werkstukken en controleert ze op maatnauwkeurigheid.

Het hart van dit systeem is het nieuwe mobiele robotconcept van Kuka, dat verleden jaar op de Hannover Messe voor het eerst is getoond.

Kuka toont haalbaarheid ‘spontane’ automatisering

Kuka wil met deze nieuwe generatie robots heel nieuwe wegen inslaan. De LBR iiwa Springer is namelijk bedoeld om snel en flexibel ingezet te worden voor handling, zonder dat er veel en omslachtig programmeerwerk voor nodig is. De robot werkt in een cel samen met de mens. Spontane automatisering noemt Kuka dit. Is het druk, dan roept de operator de ondersteuning in van een robotcel. Programmeerwerk is tot een minimum beperkt., Daarom zijn in de robot kracht- en momentsensoren ingebouwd. Bovendien is de robot mobiel. De arm staat op een soort trolley waarin de besturing en andere zaken zijn geïntegreerd. Tijdens piekmomenten in productie kan de robot ingezet worden om werknemers te ontlasten. Kuka spreekt dan ook over mens- robot automatisering.

 

Kuka LBR
Met de LBR robot slaat Kuka heel nieuwe wegen in om robot en mens meer met elkaar te laten samenwerken.

Efficiënt automatiseren

Siemens zet de nieuwe robot in bij de productie van elektrische motoren. Kuka heeft voor Siemens een robotgebaseerde productiecel ontwikkeld waarin de mens en de robot samenwerken. De handelingen die de robot bij het CNC-bewerkingscentrum uitvoert, konden tot nog toe niet kostenefficiënt geautomatiseerd worden. Vooral de flexibiliteit om kleine series en meerdere taken te automatiseren, geeft de doorslag in het project bij Siemens. Ook complexe assemblagehandelingen kunnen dankzij de sensoren in dit type robot geautomatiseerd worden, zonder dat er in product- of fabriek specifieke automatiseringsoplossingen geïnvesteerd moet worden.

Toekomst

“Deze robot vereenvoudigt productiestappen, ontlast medewerkers en is de assemlage oplossing voor morgen”, vat Henning Korkeloh, afdelingsmanager bij Advanced Technology Solutions van Kuku Systems het samen. Dit onderdeel van de robotfabrikant legt zich toe op lichtgewicht robots en mens-robot samenwerking evenals op de ontwikkeling van kleine robots en intelligent gebruik van sensoren.

Freestoepassing

Het project bij Siemens komt voort uit de samenwerking die Kuka en Siemens vorig jaar op de EMO hebben aangekondigd. Onderdeel hiervan is ook het doorontwikkelen van de robot als alternatief voor freesmachines.

 

Meer informatie

Kuka Systems

 

1 gedachte over “Siemens zet eerste Kuka LBR-robot in bij CNC-bewerkingscentrum

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest