AMF automatisering

Automatiseren zonder robot: dat liet Dormac op de Techni-Show zien. Sinds kort vertegenwoordigt Dormac CNC Solutions het Duitse AMF dat een cassettewisselaar met een grijper in de spindel combineert.

 

Low cost automatisering, zo noemt AMF het systeem, dat tegelijkertijd ook op de Metav werd getoond. In feite is het een lineair, pneumatisch aangedreven aanvoersysteem waarbij pallets (cassettes bij AMF) via een rail op de machinetafel worden geschoven. In het gereedschapsmagazijn van de machine zit een grijper. Via de M-code van de besturing geeft het systeem een signaal om de grijper in de spindel te plaatsen waarna deze de producten van de pallet afneemt en in de klem plaatst. De aanvoer van de cassettes zelf staat buiten de machine en kan zo compact of groot worden gebouwd als de klant wil. De producten worden op de cassettes geplaatst in een rasterplaat of met behulp van opspanmiddelen. Je kunt er zowel ronde als kubische werkstukken mee naar de machine brengen, evenals gietstukken.

Machines koppelen

Een van de belangrijke voordelen van dit systeem is, aldus Olaf Brouwer, sales engineer bij AMF, dat het heel flexibel is in te richten en dat je niet gebonden bent aan één formaat product waarmee je de machine wilt beladen. AMF bouwt meerdere soorten grijpers die je kunt combineren, mits uiteraard het gereedschapsmagazijn voldoende ruimte biedt. Je kunt daarnaast het systeem naar eigen goeddunken uitbreiden met meerdere cassettes. “Bij een klant hebben we dit systeem tussen twee machines gebouwd. Als de stukken in de ene machine bewerkt zijn, worden ze via ons systeem naar de volgende machine getransporteerd voor de vervolgbewerking.” De afstand speelt hierbij geen rol, net zo min als de vorm van het systeem. De aanvoerlijn hoeft niet lineair te zijn, haakse bochten zijn eveneens realiseerbaar. Een andere toepassing in Duitsland is de combinatie met een robot en een frees- en draaimachine. De robot pakt de werkstukken van de cassettes voor het beladen van de draaimachine. Omdat alles aangestuurd wordt via M-codes, is het programmeren van het systeem gemakkelijk.

AMF

AMF (Andreas Maier) is van oudsher (vanaf 1890) een fabrikant van opspangereedschappen en grijpersystemen.

Meer informatie

Dormac CNC Solutions

AMF

Pin It on Pinterest